Slovenija
49 ogledov

Največ stroškov je znotraj družine

Telefoniranje Shutterstock
Ob menjavi. Že vsi ponudniki interneta in televizije imajo tudi ponudbo mobilne telefonije. Ciljna publika. Temelj ponudbe praviloma brezplačni klici v omrežju, kjer je največ prihranka za družine

Od srede junija, ko je na trg z mobilno telefonijo vstopil še Telemach, vsi ponudniki interneta in televizije ponujajo tudi mobilno telefonijo. Penetracija trga z mobilno telefonijo je sicer po zadnjih podatkih agencije za pošto in elektronske komunikacije že 106-odstotna. “Morda se stopnja penetracije sliši veliko, a je še vedno nižja kot v večini evropskih držav. Zato menimo, da je prostora še veliko,” pravijo v T-2, ki ima 40 tisoč naročnikov.

V Amisu želijo v prvih dveh letih pet odstotkov svojih obstoječih uporabnikov prepričati, da bi postali tudi uporabniki mobilne telefonije. Imajo več kot 60 tisoč naročnikov in s tem 200 tisoč uporabnikov.

Družine največ prihranijo
“Naša primarna ciljna publika so gospodinjstva, družine, ki že uporabljajo katero izmed Telemachovih storitev. V raziskavi, ki smo jo naredili pred časom, smo ugotovili, da največ stroškov ustvarijo telefonski pogovori med ožjimi družinskimi člani. Pri nas se vsi Telemachovi naročniki lahko kličejo med seboj brezplačno, nakup telefona pa je možen na 24 obrokov, kar je pregledna in enostavna ponudba brez dodatnega drobnega tiska,” pravijo na Telemachu.

Tudi v T-2 menijo, da njihova mobilna ponudba “največje prednosti prinaša prav družinam, ker več kot jih je naročenih, višji so popusti na naročnino, bolj do izraza pa pridejo tudi prednosti brezplačnih klicev znotraj omrežja”. Menijo, da lahko pri klicih in naročninah precej prihranijo tudi seniorji. Amis cilja na vse starostne skupine.

Vsi operaterji kot eno od ključnih prednosti svoje mobilne ponudbe izpostavljajo brezplačne klice med uporabniki, enoten račun in “vse na enem mestu”. Njihovo ponudbo podrobneje predstavljamo v okvirjih.

 

T-2: preverite, ali ste v omrežju

Osnovno. T-2 je razen Telekoma edini od ponudnikov četverčkov; ima tudi lastne bazne postaje, kjer jih nima, pa gostuje pri Simobilu.

Paketi. Paket XS, ki sicer stane 4,99 evra na mesec, je že vključen v pakete T-4, v paketih T-3 pa lahko naročniki izbirajo med stacionarnim telefonom in mobilnim paketom XS. Ta ponuja brezplačne klice med uporabniki telefonije T-2. Sporočila stanejo pet centov, minuta klicev v Mobitelovo omrežje stane 12, v Tušmobilovo in Simobilovo pa 14,4 centa. T-2 uporablja sekundni obračunski interval. Mobilni paket M za 12,99 evra na mesec vključuje še gigabajt prenosa v omrežju T-2 in 100 megabajtov v Simobilovem ter 200 sporočil in 200 minut klicev v druga omrežja. Kdor ima v četvorčku že paket mobilne telefonije, doplača le razliko do večjega paketa. Zakupljene količine sicer veljajo le, kadar je uporabnik v omrežju T-2, v nacionalnem gostovanju pri Simobilu pa ne.

Mobilni telefoni. Ob vezavi omogočajo nakup na obroke.

 

TELEKOM: družina so trije

Osnovno. Telekom, ki je med ponudniki nekaj posebnega, saj ima v lasti največjega mobilnega operaterja, Mobitel.

Paketi. Svoje četvorčke je Telekom poimenoval Družinski paketi, ponuja pa brezplačne pogovore med družinskimi člani. Družinski paket A (paket Top Trio z mobilno telefonijo) je za deset evrov na mesec dražji od paketa brez mobilne telefonije in stane 49,90 evra na mesec. Za to razliko lahko družina med sabo opravi tisoč minut klicev in pošlje tisoč SMS-sporočil, vključena pa je še ena ura klicev iz družine v vsa omrežja in 100 SMS- ali MMS-sporočil iz družine. Po porabi je cena minute klica in sporočil 12 centov, možen pa je tudi dokup dodatnih minut (333 za 25,9 evra, 55 za 35,9 evra).

Družina. Družina so sicer le tri mobilne številke in “domača” Siol IP-telefonija, za dva evra na mesec pa se lahko vključi še dodatno obstoječe naročniško razmerje pri Mobitelu.

Mobilni telefoni. Nakup subvencioniranega mobilnega telefona je možen samo na nosilni telefonski številki, na drugih dveh mobilnih telefonskih številkah pa ne. Mobilne telefone je mogoče kupiti v Splošni akciji, kar je pri dražjih telefonih okrog sto evrov manj od redne cene.

 

TELEMACH: telefon na obroke

Osnovno. Telemach gostuje na Tušmobilovem omrežju. Naročniki, ki želijo novo številko, tako dobijo tako, ki se začne z 070.

Paketi. V paketu MOB S naročniki trojčkov za dva evra naročnine na mesec dobijo po 2.000 minut pogovorov v mobilno in stacionarno omrežje Telemach, minuta klicev v druga omrežja, SMS- in MMS-sporočila pa so po deset centov. Pri večjih paketih so vključeni še klici v druga omrežja in prenos podatkov (MOB M za 10 evrov na mesec 200 minut pogovorov v druga omrežja, 100 SMS- in MMS-sporočil in 100 megabajtov prenosa podatkov, za 19 evrov MOB L ponuja dvakrat več količin kot paket M, MOB XL za 39 evrov na mesec pa tisoč minut pogovorov v druga omrežja, 500 sporočil in 500 megabajtov prenosa podatkov).

Mobilni telefoni. Nakup mobilnih telefonov omogočajo na obroke, najcenejši je 1,5 evra na mesec, kar pomeni, da je mogoče telefon in naročnino dobiti za 3,5 evra na mesec. “Na trgu je veliko ponudbe, ponuja mobilni telefon za 1 evro, kot drobni tisk pa zahteva izbiro največjih paketov, ki ceno naročniškega razmerja in telefona bistveno spremeni. Tega si pri nas ne želimo, želimo biti transparentni,” pojasnjujejo, zakaj se niso odločili za ponudbo subvencioniranih telefonov.

AMIS: Simobilovi paketi z dodatki

Osnovno. Amis gostuje v Simobilovem omrežju, mobilno telefonijo ponujajo od začetka leta.

Paketi. Amis ponuja njihove pakete Zame, a svojim naročnikom za isto ceno ponuja še brezplačne klice iz Amisovega stacionarnega omrežja v Simobil in obratno, 101 megabajt prenosa podatkov in brezplačen prenos vsebin in podatkov z Amisovih strežnikov, kar prinaša tudi 15 ur brezplačne uporabe mobilne televizije na mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku. Najnižja mesečna naročnina za XS Zame je 8,9 evra, ki poleg zgoraj opisanega prinaša še 75 minut klicev v druga omrežja, možen je prenos neporabljenih minut v naslednji mesec. Za 22,9 evra na mesec pa je v paketu M Zame 500 minut pogovorov v druga omrežja, 500 sporočil in 500 megabajtov podatkov.

Mobilni telefoni. Trenutno je v veljavi akcija, ko uporabnik ob izbiri Mini plus (8 evrov na mesec za 101 megabajt prenosa podatkov) 259 evrov vreden telefon lahko kupi za 20 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.