Slovenija
68 ogledov

Največ vrednotnic smo kupili za ročna dela in čistilke

čiščenje oken Profimedias
Največ vrednotnic smo pokupili za ročne izdelke in varovanje otrok. Število oseb, ki so priglasile osebno dopolnilno delo, pa je po enem letu od uveljavitve novega sistema še daleč od pričakovanega.

Na ministrstvu za delo so pred uveljavitvijo novega sistema osebnega dopolnilnega dela (ODD)  izpostavljali, da pričakujejo, da bo prijavljenih približno 9.000 oseb, a po enem letu jih le pol toliko. Na Ajpesu so namreč 7. januarja zabeležili le 5.444 oseb, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.

Največ vrednostnic smo kupili za ročna dela in čistilke

Do konca lanskega leta smo skupno kupili 17.610 vrednotnic, od tega so jih 7759 kupili posamezniki sami zase. Torej v primerih, ko doma popravljajo ali prodajajo ročne izdelke (2773), izdelujejo obrtniške izdelke (706), nabirajo in prodajajo gobe, gozdne sadeže in zelišča (1067) ali se ukvarjajo mletjem žita ali žanjem apna (89).

Devetevrske vrednotnice za druge pa smo kupovali še za pomoč v gospodinjstvu in pri čiščenju (1476), občasnih kmečkih delih (1353), varuške (1153) in inštruktorje (490).

Ministrstvo je kljub vsemu zadovoljno

Na ministrstvo za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, izpostavljajo, da je odziv s trga pozitiven, "saj je osnovni cilj uvedbe sistema vrednotnic spodbujanje zakonitega opravljanja dela". Z uvedbo vrednotnice pa se je zasledovalo načelo "vsako delo šteje", na podlagi katerega se plačujejo prispevki za socialno varnost, ki posamezniku prinašajo tudi določene pravice ter tako vsaj neko minimalno socialno varnost.

Komentarjev 7
  • blueone 19:09 11.januar 2016.

    Vse je res in prav, samo je treba intenzivno odpirati tudi nova delovna mesta!

  • izRODEk 09:28 11.januar 2016.

    Za primer: ob uvedbi projekta odpisa dolgov sem ministrici poslal mail, v katerem sem jo pozval, če lahko določi "cilj", kaj nameravajo z odpisom doseči, da bi se kasneje lahko ugotovilo, če so bili pri tem uspešni.Dobil sem odgovor, ...prikaži več da to ni možno.Isto je tukaj: cilja niso določili. So pa sedaj s stanjem zadovoljni. Ja seveda, če pa si cilje izmišljujejo sproti. Če bi prodali eno vrednotnico, bi najbrž rekli, da je za začetek to v redu....Naj povedo še, koliko jih je uvedba projekta stala in, koliko so z vrednotnicami pridobili ter bistveno, kaj so s tem pridobili tisti, ki so vrednotnice kupili? Vsega skupaj par dni pokojninske dobe?Dajte dajte no,.... ne se hecat....Ministrica Anja Kopač Mrak je že zdavnaj godna za "odstrel". Na položaju je izključno samo zaradi koalicijske pogodbe - to vedo povedati vsi na hodnikih DZ-ja.

  • občan1 08:28 11.januar 2016.

    Komentarji so dobrodošli, upam, da jih kot OBVEZNO jutranje branje, preberejo tudi, PAMETNI BIROKRATI