Slovenija
15 ogledov

Največ vzeli Erjavcu in Žerjavu

1/2
Žurnal24 main
Vlada je sprejela predlog rebalansa proračuna, ki predvideva 69,4 milijona evrov presežka. Najvišje prihranke so našli na ministrstvu za obrambo in promet.

Vlada je sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki namesto predvidenega primanjkljaja v višini 230 milijonov evrov predvideva 69,4 milijona evrov presežkov. S predlaganim rebalansom se bo letos v državno blagajno steklo 8,88 milijarde evrov prihodkov, medtem ko naj bi odhodki znašali 8,82 milijarde evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Andrej Bajuk . Načrtovani odhodki se tako znižujejo za skoraj 50 milijonov evrov, medtem ko se prihodki za dobrih 250 milijonov evrov povečujejo.

Do sprememb po ministrovih besedah prihaja predvsem zaradi spremenjenih makroekonomskih pogojev, ki so vplivali tako na prihodke kot na izdatke. Vlada pri računa na večje prilive od davka na dobiček pravnih oseb (162 milijonov evrov več, kot je bilo predvideno), DDV in trošarin ter nekaj malega na področju dohodnine. Celotni davčni prihodki so po ministrovih besedah večji za 263 milijonov evrov. Varčevali bodo na skoraj vseh ministrstvih, in sicer predvsem pri naložbah in materialnih stroških. Najvišje prihranke so našli pri naložbah na ministrstvih za obrambo (za 30 milijonov evrov) in promet (za sedem milijonov evrov), je povedal Bajuk.

Bajuk je povedal tudi, da je vlada v rebalansu proračuna za letos namenila 63 milijonov evrov za dokapitalizacijo NKBM, zagotovljenih pa je tudi 14,5 milijona evrov za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke ter dodatnih pet milijonov evrov za povečanje sredstev Stanovanjskega sklada RS. Na vprašanje, koliko denarja so zagotovili za plače v javnem sektorju in kakšen maneverski prostor vlada pušča za tista pogajanja, ki so še odprta, je Bajuk ponovil, da "rebalans vključuje vsa sredstva, ki so potrebna za spremembe v plačnem sistemu, ki do bile odobrene do sedaj" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.