Slovenija
51 ogledov

Največkrat iz radovednosti

“Bila bi slaba koordinatorka, če bi vam povedala, kje se zadržujejo uživalci dro Žurnal24 main
Iz ponedeljkove štajerske izdaje tiskanega Žurnala: Droge. Zaradi lažjega dostopa več odvisnikov, a tudi več nadzora.

Celje. Samo prejšnji teden so celjski in velenjski kriminalisti stopili na prste več preprodajalcem drog. Enemu Celjanu so zasegli konopljo, drugemu tablete ekstazi, pri čemer so odkrili tudi dobavitelja tablet iz Šentjurja, konopljo pa so med običajno kontrolo prometa odkrili tudi pri Velenjčanu.

600 uživalcev drog je trenutno registriranih v Celju.

S šest na več kot 200
Lani smo imeli z uporabniki drog prek terenskega vozila 1.250 stikov, letos samo do oktobra že več kot tisoč, kar je dovolj zgovoren podatek,” meni Veronika Jazbec iz centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Celje. “Ko smo začeli, smo imeli na ambulantni terapiji šest uživalcev, danes jih imamo več kot 200, od tega dve tretjini moških, a vsi niti niso registrirani,” pove Jazbečeva. Dodaja, da mladi največkrat posežejo po drogi iz radovednosti, eksperimentiranje pa hitro privede tudi v zasvojenost. “Je pa tako, da so bili nekoč eni zasvojeni zgolj s heroinom, danes pa je vse več politoksikomanov, to pomeni, da jemljejo več drog hkrati, povrhu pa uživajo še alkohol. Obravnava takih uporabnikov je vse težja,” opozarja Jazbečeva.

Že v osnovne šole

Naš cilj je, da uporabnikom ponudimo vsaj varno injiciranje,” pa pove Suzi Kvas, direktorica Javnega zavoda Socio, v sklopu katerega se izvaja terensko delo z zasvojenci. Kot pravi Polona Ocvirk, je Mestna občina Celje na preventivi do zdaj veliko naredila. “Pripravili smo vrsto predavanj za devetošolce in dijake prvih letnikov srednjih šol, saj je prav ta populacija najbolj dovzetna za eksperimentiranje,” pove Ocvirkova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.