Slovenija
34 ogledov

Nakup za pomoč gradbincem

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Predlog okoljskega ministrstva, da bi država prek posebnega sklada odkupila del neprodanih stanovanj na trgu.

Včeraj se je iztekel 15-dnevni rok, ki ga je ob obravnavi ukrepov za pomoč gradbeništvu postavila vlada in v katerem bi moralo ministrstvo še enkrat proučiti, ali bi bil ukrep odkupa stanovanj prek državnega ali javno-zasebnega sklada smiseln in ali bi prispeval k zagonu na nepremičninskem trgu.

Okoljsko ministrstvo bo predlog predstavilo še gospodarskemu in finančnemu ministrstvu, nato pa naj bi sprejeli skupno odločitev. Gradivo bo nato obravnavala še vlada.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je v petek ocenila, da so bili odzivi na idejo o odkupu stanovanj v javnosti različni in da zato okoljsko ministrstvo verjetno potrebuje malo več časa za sprejetje odločitve.

Radićeva sicer pravi, da je bila ideja sklada zasnovana tako, da sredstva ne bi šla iz proračuna, ampak bi država skladu jamčila za najem posojil. Namen je bil oživiti trg nepremičnin, pri čemer bi bili odkupi znatno cenejši od tržnih cen, ter pridobiti določeno število stanovanj, ki bi jih lahko pod ugodnimi pogoji ponujali kot neprofitna stanovanja in predvsem za mlade družine, je dejala ministrica.

Odkup neprodanih stanovanj na trgu je bil sicer del predlogov ukrepov, s katerimi želi vlada pomagati gradbenemu sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.