Slovenija
63 ogledov

"Nam ne plačajo malice, sebi bi zvišali plače"

Gasilci pred sodiščem D. J.
Sindikat gasilcev, ki si prizadeva za izplačilo nočnih dodatkov za malice, je ogorčen ob novici, da se direktorjem javnih zavodov, v katerih delajo, obeta povišica.

Uprava za zaščito in reševanje RS se je sestala s predstavnikom Skupnosti občin Slovenije glede uvrstitve plač direktorjev javnih zavodov poklicnih gasilcev. 

"Na sestanku je bilo dogovorjeno, da se predlaga, da se kriteriji poenostavijo tako, da se predlagajo samo štirje kriteriji, sedaj jih je bilo osem," pojasnjujejo na spletni strani SOS. Na višino plače naj bi po novem do 40 odstotkov vplivalo število prebivalcev, do 40 število zaposlenih v zavodu ter do 20 odstotkov proračun zavoda. 

Zvišanje razredov

"Prav tako je bilo predlagano, da bi se prilagodil razpon plač plačam primerljivim direktorjem javnih zavodov in sicer iz 40-52 razreda na 42-54 razred," je zapisano na spletni strani SOS.

Na podlagi novih kriterijev in povečane plačne lestvice bi se masa plač direktorjev javnih zavodov poklicnih gasilcev povečala za pet razredov.

V Sindikatu poklicnega gasilstva so ogorčeni. "Mi se moramo za izplačilo nočnih dodatkov, ki nam pripada po zakonu, boriti na sodišču, direktorji pa si hočejo dvigniti plače," pravi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek

Sindikat toži za milijon evrov

Sindikat poklicnih gasilcev je na mariborsko delovno in socialno sodišče vložil tožbo zaradi neizplačevanja višjega nadomestila za prehrano v nočnem času. Skupni dolg naj bi znašal okoli milijon evrov.

Kot opozarjajo, vsem poklicnim gasilcev v skladu z zakonom o varstvu pred nesrečami pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano v času nočnega dela, a z izjemo Trbovelj te zakonske obveznosti ne spoštujejo v nobeni drugi javni organizaciji.

Poklicnim gasilcem višjega dodatka sicer ne izplačujejo že devet let, a je sindikat šele letos po opozorilih sprožil prve tožbe.

Komentarjev 6
  • jakec1575 15:37 02.november 2015.

    Verjetno so vsi ze napredovali do 52 razreda. :) Virant je državo zasral s temi razredi. nekje ljudje niso napredovali ze leta, nekje pa so si s sistematizacijo podarili razrede, ki jih niti izobrazbeno niti po odgovornosti niso zasluzili. Pa ...prikaži več vsaka skupina neke posebnosti. Vsako delo je odgovorno. nekatera so bolj nevarna in za ta dela bi moral biti dodatek. Vse ostalo pa je nekorektno in nepošteno, kolikor sem uspel videti. Človek z enako izobrazbo, enako odgovornostjo lahko začenja 5 razredov nizje ali visje, zato ker ima ali pa nima mocnega sindikata. Lahko pregledate katerokoli podrocje in boste opazili anomalije. To, pa da se ne placuje obveznosti s strani države je pa dno slovenske demokracije.

  • bingo11 14:21 02.november 2015.

    Ko dodo pri njih poplave ali požar, jih lepo mirno ignorirajte!!!? Naj rešujejo imetje sami!!!?

  • maresem 14:09 02.november 2015.

    Država, kako te ni sram, da počneš take svinjarije. Očitno bo treba stopiti skupaj in s silo počistiti to gnusobo iz tistih lukenj kjer se skrivajo in ližejo med, delovna raja pa naj crkuje.