Slovenija
12 ogledov

"Namerno izzivanje spopada"

Lovro Šturm EPA
Na kulturni dan bosta v Ljubljani potekala dva shoda. Enega bo organiziral Zbor za republiko, na isti dan pa bo tudi tretja vseslovenska vstaja.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je za STA potrdil, da za 8. februarja na Kongresnem trgu pripravljajo shod za Slovenijo. Kot je pojasnil, je Sloveniji zelo dobro kazalo, da najde izhod iz težkega stanja, v katerega je bila pahnjena; odločilni koraki so bili že narejeni. Skrbi pa jih, kakšne bi bile posledice sedanje politične nestabilnosti.

Shod je tako po njegovih besedah "dobronameren, miren in strpen". Kot je dejal, skušajo konstruktivno prispevati, da se v strpnem ozračju medsebojnega dialoga najde tista rešitev, ki je za Slovenijo najboljša. Šturm je sicer pojasnil, da so shod formalno prijavili ter že dobili zanj dovoljenje mestne občine.

Kot je dejal, ne ve, ali je za ta dan shod na Kongresnem trgu prijavil še kdo. Shod, ki ga pripravljajo sami, bo imel kulturni program. Z njim pa želijo pokazati, kakšen naj bo miren shod, svoboda zbiranja brez nasilja in svobodna izmenjava mnenj.

Na očitke o tem, da s pripravo shoda izzivajo konflikt, pa odgovarja z vprašanjem, ali "smo res tako daleč, da bi se morali bati nasilja". Zaupajo v to, da so v Sloveniji varni in da lahko svoje ustavne pravice uresničujejo v skladu z zakonom. "Če pa kdo misli, da to ni mogoče, nas mora vse skupaj zelo skrbeti," dodaja Šturm.


"Ustvariti želijo izredne razmere"

Odbor  t.i. tretje vseslovenske ljudske vstaje meni, da shod pod krinko Zbora za republiko dejansko organizira SDS. "Iz zanesljivih virov znotraj stranke SDS smo dobili informacijo, da vrh stranke SDS pod krinko Zbora za republiko organizira javni shod svojega članstva na dan, ko bo potekala 3. vseslovenska ljudska vstaja. Shod bo potekal na Kongresnem trgu, se pravi na istem mestu, kot je predvidena tudi 3. vseslovenska ljudska vstaja. SDS prek svoje strankarske mreže organizira prihod svojih članov iz celotne Slovenije. Organizirali in plačali bodo avtobusne prevoze, zato da bi mobilizirali čim večje število privržencev. Shod bo sicer formalno potekal pod organizacijo Zbora za republiko,“ piše v njihovem sporočilu za javnost. Šturm na to pravi, da gre za shod Zbora za republiko, da pa so pomladne stranke povabljene k sodelovanju, kot so vedno bile.

"Datum shoda pa je bil določen v tem tednu. To pomeni, da so datum in lokacijo določili šele po "tem, ko so spletne protestne skupine že izglasovale datum in lokacijo 3. vseslovenske ljudske vstaje,“ še piše protestni odbor vseslovenske ljudske vstaje, ki nadalje meni, da Janez Janša in njegovi svetovalci s shodom 8. februarja „namerno izzivajo“ spopad ljudi in tako poskušajo „ustvariti izredne razmere in na ta način legitimirati uvedbo izrednega stanja,“ še menijo organizatorji vstaje.

Komentarjev 69
  • Scott 22:59 07.februar 2013.

    V bližnjem blokovskem naselju odvrženega kruha v zabojnike na desetine kilogramov, preverjeno!Nek starejši gospod ga prihaja pobirati z avtom-karavanom, uporabljal pa naj bi ga za krmo živali na svoji kmetiji.

  • Scott 22:52 07.februar 2013.

    Bonsai naj raje ostane doma, saj ga lahko še kdo pohodi.?

  • feferon 14:15 06.februar 2013.

    Gorenak, tri svoje moraš pripeljat tja, potem jih pa z vodo polij, da se ohladijo z idejo o novem Janšastanu..