Slovenija
129 ogledov

Namesto 14 dni urejanje 14 mesecev

slovenija 05.08.2011 Draveljski vrtovi, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; fo Saša Despot
Geodetska uprava. Zaradi davka na nepremičnine stoji preostalo delo. Zastoj. Ker so se ustavili postopki na Gursu, se lahko še naložbe.

"Pri vsaki taki akciji, kot sta popis nepremičnin ter obveščanje lastnikov leta 2010 in tudi danes, vse preostale dejavnosti Geodetske uprave RS (Gurs) stojijo," je izpostavil Andrej Mesner, predsednik Gospodarskega interesnega združenja geodetskih izvajalcev.

Čas za obravnavo elaboratov za vzpostavitev etažne lastnine, parcelacijo, vpis v kataster stavb, odmero ceste in urejanje parcelnih mej se bo tako ponekod z od enega do treh mesecev podaljšal tudi na pol ali celo eno leto. Ker se zadeve obravnavajo po lokalni pristojnosti, bodo zastoji verjetno največji v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Zaostanki v vseh teh postopkih pa pomenijo tudi zaostanke investitorjev, ki bi želeli kaj prodati ali kupiti, dobiti gradbeno dovoljenje ... Geodeti opozarjajo, da je to nesprejemljivo, saj se zaradi tega zaustavljajo investicije, do rešitve zadev pa tudi geodetska podjetja ostajajo brez svojega plačila za elaborate; tega v zadnjem času dobijo šele ob ureditvi zadev v uradnih evidencah.

"Čez mejo sprejemljivega"

Mesner je povedal, da je leta 2010 – ko so bili zaposleni na Gursu zasuti s popravljanjem podatkov zaradi obveščanja lastnikov glede poskusnega izračuna vrednosti nepremičnin – na zaključek upravnega postopka v enem primeru čakal 14 mesecev. Poudaril je, da je to "čez mejo sprejemljivega", in dodal, da bi morali biti vsi ti postopki izpeljani v 14 dneh, ne v 14 mesecih.

Vse za davek prednostno


Kot je povedala Karmen Jereb z Gursa, so do začetka izvajanja nalog, ki jih je Gursu naložil zakon o davku na nepremičnine, večino vlog reševali v zakonskih rokih. Od sredine februarja pa se 70 odstotkov njihovih zaposlenih ukvarja z usklajevanjem podatkov v registru nepremičnin. Zato po preteklih izkušnjah predvidevajo, da bodo imeli "vsaj dvomesečni zaostanek pri reševanju rednih vlog".

"Povprečna geodetska uprava ima običajno na šalterju enega ali dva zaposlena, zdaj jih ima tri ali štiri. Manjše geodetske uprave pa imajo zaposlenih največ pet ljudi," je ob tem dejala Marijana Vugrin iz Inženirske zbornice Slovenije. Pojasnila je, da teh zaostankov ni mogoče reševati z zaposlenimi, ki nimajo znanja na področju geodezije in upravnih postopkov, Gurs pa ima zaradi nezaposlovanja v javni upravi vedno manj zaposlenih.

Ob tem je Vugrinova opozorila na to, da se z 31. marcem, ko se zaključi rok za urejanje podatkov za odmero davka na nepremičnine, zaposleni na Gursu še vedno ne bodo mogli posvetiti svojim primarnim nalogam, ampak bodo morali reševati tudi pritožbe lastnikov po prejemu davčnih odločb. Jerebova je sicer dejala, da bi, če "ne bo novih izrednih nalog, tak zaostanek lahko spravili v normalne roke reševanja do konca leta".

Preberite še komentar: Načrtovanja očitno nimamo v genih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.