Slovenija
2 ogledov

'Namesto bank rešujte delovna mesta!'

semolic_bot_090109 Žurnal24 main
Prej bomo dočakali propad kapitalizma kot propad prvega maja, praznika našega dela, je ob tradicionalnem kresovanju na predvečer praznika dela na Rožniku dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Po njegovem mnenju delavstvo ne bi smelo plačevati posledic gospodarske krize. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na prireditvi, ki sta se je udeležila tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter ljubljanski župan Zoran Janković, namreč spomnil, da so se na Rožniku pred prvomajskim praznikom zbirali vsako leto ne glede na vojne, propad držav ali ideologij.

"Nobena delavska pravica ni podarjena, nobena ni večna, za prav vsako delavsko pravico se je treba boriti," je opozoril predsednik ZSSS ter dejal, da so letošnja praznovanja tudi "manifestacija protesta nad razmerami, v katerih so se znašli naši delavci in delavke". Semolič je poudaril, da krize niso povzročile delavske plače, "krizo so povzročili pogoltnost, hazard, pohlep lastnikov kapitala po dobičkih". Prav zato po njegovem ne bi smeli dopustiti, da bi moralo prav delavstvo "plačevati vse račune teh gospodov".

Predsednik sindikalne organizacije je zato politično vodstvo pozval, naj se nehajo toliko ukvarjati z bankami in vanje "pošiljati ogromno denarja. Rešujte raje naša podjetja, delovna mesta, denar usmerite k delavstvu", je poudaril. Glede tajkunov je Semolič spomnil, da v nobenem primeru nihče od njih ne bo lačen ali šel na zavod za zaposlovanje, marsikdo pa bo celo "na koncu krize bogatejši kot danes". Zato je politikom svetoval, da "če želite komu reprogramirati dolgove, naredite to tistim delavcem in delavkam, ki imajo delavske plače".

V svojem nastopu se je Semolič obrnil tudi na delodajalce in jih pozval, naj dajo v ospredje delavce in znanje. "Tisto, kar nas je pripeljalo v krizo, so vrednote," je prepričan Semolič. Po njegovo prevladujejo vrednote podrejenosti dobičku in kapitalu, nedotakljivosti finančnih institucij. Te vrednote bi morali po njegovem zamenjati s skrbjo za blaginjo vseh, solidarnostjo, družbeno odgovornostjo kapitala in več skrbi za okolje. "Svet se mora spremeniti, pa je meni čisto vseeno, ali rečemo temu novemu svetu nov socializem ali nov kapitalizem, ni pomembno. Pomembno je, da postavimo v ospredje človeka," je zbranim še dejal Semolič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.