Slovenija
166 ogledov

Namesto bloka so zrasle gredice

Urbano kmetovanje Saša Despot
Urbano kmetovanje. Ekološko in s pomočjo skupnosti 40 gredic za gradbenimi ograjami.

Za gradbenimi ograjami na začetku Resljeve ulice v Ljubljani so že tretje leto zelenjavne gredice.

Okoliški stanovalci so se pod okriljem Kuda Obrat organizirali in letos je na zapuščeni parceli že okoli 40 vrtičkov, ki jih obdeluje približno 80 ljudi. "Letos je solate že toliko, da je ni treba kupovati," pojasnjuje Senta, ki na svoji gredi prideluje tudi redkvice, fižol, grah, paradižnik, blitvo in dišavnice, vrt pa obišče vsaj enkrat na teden. Pridelava na vsej parceli je ekološka, pridelovalci zelenjavo gojijo tudi na visokih vrtovih, polže pa preganjajo s pastmi s pivom. Za zalivanje so uredili zbiralnik za deževnico, za otroke igrišče, za posedanje pergolo ter za hrambo pripomočkov in semen lopo. Katarina prihaja na gredo po svež pridelek dvakrat na teden. "V hladilniku zelenjava skoraj vse vitamine in minerale izgubi v dveh dneh," pravi. Pridelave se uči iz knjig, nekaj veščin pa pozna iz otroštva.

Komentarjev 2
  • mirko 14:04 10.junij 2012.

    Tale članek je pa napisan tako pravljično, kot da človek seme samo vrže po zemlji in začne se hokus-pokus čarovnija naravnih življenskih procesov v rastlinskem svetu. Dragi novinarji očitno niste nikoli bili v stiku z kmetovanjem in ne poznate kako ...prikaži večko veliko dela se mora vložit v pridelavo zelenjave, če to delač ročno. Predpogoj za uspeh pri tem je, da ima človek do takega dela neizmerno veselje, če ga nima, boljše da se tega niti loti delat. Tudi stroški so večji, kot si bi kdo mislil, tudi če obdeluješ vse ročno. Na začetku moraš kupit semena. Potem ročna orodja za pripravo zemlje. Tudi pognojit moraš, če ne, je vse skupaj bolj revno. Potem pa vztrajno delo, pletje, po potrebi zalivanje, škropljenje proti raznimi škodljivci in boleznimi, ki pride na rastline. Pri vsem tem je pa potrebno veliko vedet in znat. Najboljše informacije dobiš od starejših ljudi, ki so to znanje pridobili od svojih staršev in znancev in lastnih izkušenj. Literatura je dobrodošla, vendar tam notri ne boste pr

  • speris 10:14 10.junij 2012.

    Ta clanek je brez pomena, ce bralec nekaj ne odnese od tega! Vsaj kakseno povezavo do literature iz katere se Katarina uci, bi lahko napisali..