Slovenija
22 ogledov

Namesto radarjev tokrat prižgali sveče

Goreči radar
1/10
Youtube
Protest proti radarjem v Mariboru s prižiganjem sveč pred občino. Seja mestnega sveta, na kateri naj bi razpravljali o sporni in velikokrat gorečih radarjih, prestavljena. Strm padec zaznanih kršitev od 16. oktobra.

O radarjih, ki so v minulih dneh močno razburili Štajerce, bi moral danes na zahtevo opozicije razpravljati mariborski mestni svet, a so sejo prestavili predvidoma na ponedeljek 12. novembra.

"Odbor za komunalne in gospodarske javne službe ter odbor za finance sta sprejela sklep, da gradivo ni primerno za obravnavo, zato je župan pozval predlagatelje, da do 7. 11 gradivo dopolnijo oz. preoblikujejo predlagane sklepe," so nam pojasnili na občini. Tako so po besedah njihove tiskovne predstavnice Tatjane Štelcer ugodili tudi želji predlagateljev, da seja ne bi bila med prazniki.

Opozicija predlaga začasno ustavitev meritev, medtem ko koalicija na čelu z županom Francem Kanglerjem vztraja pri njihovi ohranitvi.

N FB poziv k zasedbi dvorane

Nasprotniki radarjev so Facebooku že danes pozivali, naj se seje, ki bo javna, udeleži čimveč ljudi. "Dajmo se te seje udeležiti v čimvečjem številu,"  pišejo ob najavi dogodka Proti mestnim radarjem, za svoboden Maribor. "Ne bi bilo slabo, če bi nas bilo toliko, da bi bile vse ulice okoli občine polno zasedene. Potem smo lahko tako glasni, da naše mnenje slišijo v sejno sobo. V tem primeru nas ne rabijo zastopati, saj smo tam osebno."

Zbralo se je okoli 50 ljudi, nekateri so s seboj prinesli nagrobne sveče in jih postavili pred vrata občine.

Kot je povedal eden od protestnikov, nasprotujejo samovoljnim ukrepom mariborskega župana, ki so očitno namenjeni polnjenju zasebnih denarnic. "Nočemo, da nam mesto spreminjajo v zapor. Saj ne gre, da bi radi divjali po ulicah, a vsepovsod te snemajo, vsepovsod si kaznovan, ocenjevan, nadzorovan, zato ni več dober občutek živeti v tem mestu," je dejal Darko Savič.

Lahko ostanejo pred vrati

Seje mestnega sveta so načeloma javne, vendar bi v primeru protesta aktivisti lahko ostali pred vrati. "V kolikor pride posameznik, si lahko sejo ogleda," je pojasnila Štelcerjeva. "Protesti pa načeloma v občinskih prostorih niso dovoljeni." Na vprašanje, ali nameravajo pred sejo povečati varnosne ukrepe pa je odgovorila: "Glede na to, da je seja 12. novembra, bomo videli do takrat, kako se bodo protestniki odločili. Za danes ni bilo predvidene okrepitve."

Facebook aktivisti so izvedli tudi anketo kot zaupnico mariborskemu županu. Za njegov odstop se jih je izreklo 1240, 56 pa jih je bilo proti.

Pobiranje denarja ali varnost

Številni so prepričani, da je sistem namenjen predvsem pobiranju denarja, medtem ko župan zagotavlja, da je bil sistem uveden izključno z namenom varovanja varnosti v cestnem prometu.  Mestna občina s podjetjem Iskra sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno pogodbo, po kateri bo podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, v zameno pa se bo del plačanih kazni stekal na njegov račun.

Strm padec zaznanih krištev

Z mariborske mestne občine so poslali statistične podatke o prekoračitvah hitrosti v oktobru. Od 16. oktobra, ko so začeli delovati radarji, je opazen občuten upad. Tako so na 16. oktobra zabeležili 4.467 prekoračitev hitrosti, 31. oktobra pa le še 681.

Komentarjev 5
  • hkhm 21:39 03.november 2012.

    JJ - NIKOLI VEČ!

  • privat 06:24 03.november 2012.

    komu ni jasno da je treba nekoga zapreti?? Gremo pokvarjeni kriminalisti in sodniki ...

  • Prudi 18:50 02.november 2012.

    toliko vsega okoli te občinske seje, preko tisoč kao prijavljenih, ki naj bi prišli pred stavbo. In na koncu pogledaš slike, razen pa čefurjev v trenerki z kapuco na glavi......žive duše okoli.žalost, tresla se gora ,rodila se miš