Slovenija
1 ogledov

Namesto viagre možganski vsadek

Nova naprava bi v prihodnosti lahko pomagala ljudem, ki imajo težave s spolnostj Žurnal24 main
Raziskovalci razvijajo elektronski "seksualni vsadek", ki bo lahko stimuliral možganske centre za užitek.

Raziskovalci na oxfordski univerzi napovedujejo, da bo možganske centre za užitek pri ljudeh, ki imajo težave s spolnostjo ali sicer z izkušanjem užitka, mogoče stimulirati s posebnim vsadkom. Osredotočajo se na del možganov, ki se imenuje orbitofrontalni korteks in je povezan z zaznavanjem občutkov užitka, ki ga povzroča spolnost ali hrana.

V raziskavi, ki poteka pod vodstvom Mortena Kringelbacha, so ugotovili, da bi lahko s stimuliranjem orbitofrontalnega korteksa pomagali ljudem s tako imenovano anhedonio (pomanjkanjem sposobnosti občutka zadovoljstva in veselja). Tipu Aziz, ki sodeluje pri projektu, je za britanski časnik Daily Mail dejal: "Imamo dokaze, da bo vsadek deloval." Pred nekaj leti so znanstveniki podobno napravo vsadili v možgane ženske z majhnih spolnim nagonom in spremenila se je v spolno zelo aktivno žensko, je povedal. "Nenadna sprememba ji ni bila všeč, zato so ji vsadek odstranili," je pojasnil in dodal, da težavo danes predstavlja še preveč agresivna kirurgija. "Ko bo tehnologija napredovala in bo mogoče vsadek vklopiti in izklopiti, bomo lahko možgane stimulirali na mnogih področjih," je pojasnil Aziz.

Podobno elektronsko napravo za stimuliranje spolnih užitkov je že razvil Američan Stuart Meloy. Poimenoval jo je orgazmatron – ime je vzel iz filma Woodyja Allena Sleeper iz leta 1973.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.