Slovenija
16 ogledov

Napačno ju je razumela

Mojca Čemaš Stjepanovič Jerca Božič Kranjec
Varuhinja. Županji zavračata kritiko na njuno ravnanje v Vranovičih.

Semič, Črnomelj. Polona Kambič in Mojca Čemas Stjepanovič, županji Semiča in Črnomlja, kot sta nam povedali, zavračata kritiko Zdenke Čebašek Travnik, varuhinje človekovih pravic, glede njunega ravnanja, ko sta se vključili v burno razpravo ob preselitvi družine Hudorovac iz semiškega romskega naselja Sovinek v črnomaljsko vas Vranoviči.

Varuhinja je v svojem odzivu zapisala, da so domnevne javne obljube krajanom Vranovičev, da bosta družino Hudorovac pregovorili, naj se vrne v naselje Sovinek, z vidika ustavnih pravic enakosti pred zakonom in proste izbire bivališča nesprejemljive. "Takšne obljube predstavnikov oblasti pomenijo podporo nestrpnim odzivom krajanov, ki so nedopustni tako s pravnega kot etičnega vidika," o tem meni varuhinja.

Komentirala nepreverjeno

Kambičeva pravi, da ni govorila o tem, da bo romsko družino pregovorila, temveč, da se bo z njimi pogovorila. "Krajanom sem povedala, da nimam nobenega vzvoda, s katerim bi družino vlekla nazaj v Sovinek, da so se v Vranovičih naselili legalno. Tudi policisti so jim povedali, da ne more, dokler niso moteči, nihče ukrepati, a krajani so bili grozno nastrojeni in nemirni," opisuje Kambičeva. Kot dodaja, ji je žal, da varuhinja ni sama preverila, kako je bilo v Vranovičih, temveč se je odzvala zgolj glede na poročanje nekaterih medijev.

Čemas Stjepanovičeva pa pravi, da je varuhinji včeraj poslala obrazložitev zadeve ter da gre za občutljivo temo, ki jo poskušajo razrešiti strpno in z razumevanjem vseh vpletenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.