Slovenija
71625 ogledov

"Napačno smo vam odmerili pokojnino, od zdaj naprej bo nižja"

Denar Profimedia
Revizija računskega sodišča pokazala, da je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v letu 2020 kar 88 osebam napačno odmeril in izplačal pokojnino. Preverili smo, v koliko primerih je šlo za preveč in v koliko za premalo izplačano pokojnino.

Po pregledu obsežnega revizijskega poročila, ki ga je javno objavilo Računsko sodišče, smo ugotovili, da je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letu 2020 vsaj v 56 obračunal prenizko pokojnino (govora je o starostni pokojnini, invalidski pokojnini, sorazmernem delu starostne in sorazmernem delu invalidske pokojnine), vsaj v 19 primerih pa previsoko. Večina (kar 45 od 56) od prenizko obračunanih in izplačanih pokojnin je bilo pri invalidskih pokojninah, torej pri posameznikih, ki so v socialno težkih položajih in jim vsak evro še kako prav pride.

Nekdo 700 evrov na boljšem, drugi 600 evrov oškodovan

Anomalije so se pokazale v vrednosti od nekaj evrov na letni ravni, pa vse do nekaj sto evrov premalo oz. preveč izplačanega denarja. Številke napačno odmerjenih pokojnin so sicer dejansko še nekoliko višje, a ker je v nekaterih primerih šlo za zanemarljiv finančni učinek (manj kot 1 evro), so iz te statistike izvzeti. V letu 2020 na letni ravni največ preveč odmerjena in izplačana pokojina v znesku 695,08 evra, največ prenizko odmerjena in izplačana pa v znesku 593,16 evra.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je napake po posredovanju Računskega sodišča odpravil in vsem, pri katerih je bila ugotovljena napačna odmera, lani ali letos poslal nove odločbe. V praksi pa to pomeni, da je marsikdo prejel obvestilo, ki bi se lahko prebralo nekako takole: "Napačno smo vam odmerili pokojnino, od zdaj naprej bo nižja." Na drugi strani je tisti, ki je prejel obvestilo, da je prejemal premajhno pokojnino, najbrž upal, da bo dobil povrnjeno razliko do pravilnega zneska. A to se ni zgodilo. Zakon namreč tega ne določa, so pojasnili na Računskem sodišču. "V primerih nepravilno določenih pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, je zavod ravnal tako, kot mu nalaga 183. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. To pomeni, da je je upravičencu odmeril pravico z novo odločbo, ki pa v skladu z zakonom učinkuje le za naprej, to je od prvega dne naslednjega meseca po izdaji odločbe," so nam pojasnili pri Računskem sodišču. 

Revizija pokazala precejšnje število nepravilnosti

Leta 2020 se je v bazi matične evidence zavarovancev dopolnilo oziroma uredilo 307.041 podatkov o obdobjih zavarovanja in podatkov o osnovah. Zavod v letnem poročilu za leto 2020 tudi navaja, da se podatki matične evidence zavarovancev še naprej urejajo in dopolnjujejo na ravni zavezanca, poleg tega pa so se urejali in dopolnjevali tudi podatki na ravni zavarovanca v okviru postopkov informativnih izračunov datuma upokojitve in višine pokojnine ter v okviru rednih postopkov priznavanja pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. V letu 2020 je bila popolnost matične evidence zavarovancev po navedbah zavoda 98,9-odstotna, kar je sicer za 0,2-odstotne točke več kot v letu 2019, sicer še piše v poročilu. 

Napačno odmerjene in izplačane pokojnine pa sodeč po reviziji Računskega sodišča še zdaleč niso edine nepravilnosti v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Več o tem smo pisali tukaj. Celotno poročilo Računskega sodišča si lahko ogledate tukaj. Zpiz Slovenija Številne nepravilnosti pri Zpizu, mnogim napačno izplačali pokojnine

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • munja 22:02 26.november 2022.

    Vedno bolj se mi postavlja vprašanje, če pokojnine sploh pravilno obračunavajo. Kar se dogaja je absurd in na nek način kraja denarja upokojencem in sramota, da se ne dobi denarja za nazaj, če je storil napako tisti, ki je to ...prikaži več pokojnino nepravilno izračunal. To je čista kraja!!

  • peter3 20:53 26.november 2022.

    Kreteni se naprej volite Svobodo in druge boljsevisticne lenuhe , kmalu boste lahko samo se pasli travo in plesali.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 13:43 26.november 2022.

    Najlažje je penzionista nategvat ,večina jih ne ve kam se obrnit,potem bolani itd.