Slovenija
58 ogledov

Napadli že štirikrat

Poškodovane ovce Slavko Mirtič
Volkovi. Ljudje se bojijo. Pristojni zagotavljajo, da razloga za strah ni.

Žužemberk. Volkovi so na območju hinjskega konca v zadnjih dveh mesecih napadli štirikrat. “Zadnji napad se je zgodil podnevi in blizu vasi. Otroci si zato ne upajo več ven,” je povedal občinski svetnik Dušan Papež.

Ljudi ne napade

Ljudem volk ni nevaren, je izpostavil Marjan Kumelj z novomeške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). “Razen če bi bil okužen s steklino, ampak takih primerov v Sloveniji še ni bilo,” je pojasnil in dodal, da so ljudem bolj nevarni stekli psi in mačke. Kot so povedali na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), v zadnjih desetletjih v Sloveniji volk ni napadel človeka, temveč zgolj njegovo premoženje. Podobno kažejo analize vprašalnikov o stanju populacij volkov in odnosu človek-volk, ki jih je ZGS opravil letos za CIC Forum za Srednjo in Vzhodno Evropo, ki mu predseduje Slovenija.

Je pa volk nevaren drobnici. Električni pastir volku prepreči spodkop, sicer pa zgolj dve žici, kot ju zahtevajo predpisi o minimalni zaščiti, nista učinkoviti. “Ograja mora biti višja, da prepreči preskok v ogrado,” je dejal Kumelj. Učinkovita načina zavarovanja črede pred napadi volkov sta tudi nadzor črede in njeno zapiranje v hleve v nočnem času.

Prisoten že več let


Volkovi se na delu Suhe krajine, ki se navezuje na kočevski del, v zadnjih od treh do petih letih sicer pojavljajo stalno, je sklenil Kumelj.

Komentarjev 3
  • privat 12:51 09.julij 2011.

    sej gozd ni tvoj..ampak skupni! Kaj to pomeni..?' Da imajo tudi volkovi pravico živeti. In kdo koga ogroža ,volk tebe al ti njega?? In kdo mora koga odstraniti iz gozda?? No je že zmagal in tako pustimo!

  • recesija 12:22 09.julij 2011.

    Najprej medved zdaj volk. Kdaj bo LZS ukrepala in razredčila populacijo teh nevarnih živali?Človek si ne upa več v gozd.

  • franceljtancelj 11:37 09.julij 2011.

    Me ma prav firbec kdaj bodo ljudje dojeli, da je volk zver in da na baterije ne laufa. Nismo pa tako bogati, da si lahko privoščimo gozdove brez volka.