Slovenija
237 ogledov

Napaka v sistemu, račune izpraznili do konca limita

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Na računu ni denarja, celo ves limit je porabljen, se je danes zgrozil komitent NKBM.

"Ko je danes zjutraj komitent pogledal na osebni račun spletne banke Nove KBM Bank@Net, je zaprepadeno ugotovil, da ima kljub temu, da je že v četrtek prejel plačo, debeli minus, in to vse do dna negativnega limita," poroča Večer.

Na banki so mu pojasnili, da je prišlo do napake pri obdelavi SEPA plačil direktnih bremenitev, po domače trajnikov. Plačilo, ki je zapadlo danes, je bilo namreč vnešeno tolikokrat, da je porabilo ves denar na računu in še limit.

Neuradno naj bi se to zgodilo pri večini strank fizičnih oseb, ki so jim zapadla plačila storitev ali blaga na trajniku z današnjim datumom, še poroča Večer. 

NKBM: napako odpravljamo, sredstva so varna

"Pri obdelavi SEPA direktnih bremenitev oz. trajnikov, ki se izvajajo na današnji dan, je prišlo do tehničnih težav, zaradi česar se nekaterim strankam ne prikazuje dejansko stanje na transakcijskem računu. Težave banka že odpravlja in jih bo rešila v najkrajšem možnem času. Sredstva strank ostajajo varna, za morebitne nevšečnosti se strankam opravičujemo," so nam pojasnili na NKBM. Na vprašanje, koliko strank je prizadetih, niso odgovorili. 

Dodajajo, da o rešitvah strank obveščajo "preko nabiralnika spletne banke (Bank@Net in Poslovni Bank@Net) ter preko spletne strani www.nkbm.si. Za dodatne informacije se lahko stranke obrnejo na svoje skrbnike oziroma bančnike v poslovalnicah ali pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 17 70 ali info@nkbm.si". 

Po prvih preverjanjih do težave, ki je vznemirila komitenta NKBM, na drugih bankah ni prišlo. V uredništviu smo preverili stanje na računih, ki jih imamo odprte pri NLB, Sberbank in Abanki in stanje je pravilno.  

Plačilni promet zagnali po štirih dneh

Plačilni promet med bankami je bil ustavljen štiri dni, na veliki petek, v soboto, nedeljo ter na velikonočni ponedeljek, saj te dni ni deloval plačilni sistem TARGET2, zaradi tega pa tudi ne sistem SEPA, v katerem plačila izvajajo naše banke. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 15:58 19.april 2017.

    Sodno varstvo izbrisanim delničarjem NKBM - velika prevara! OFF SHORT SLOVENIA .....http://www.vecer.com/velika-prevara-6258057

  • RallyPoint 16:06 18.april 2017.

    meni se je zgodilo sledeče: 33x odbitek istega trajnika in 32 x pribitek istih sredstev; Tako da je na koncu vse OK. Hkrati pa še en odbitek in pribitek istega drugega odhodka, rednega mesečega odliva za zavarovanje...Banda :)

  • Pepe007 14:20 18.april 2017.

    Kaka panika... Ne dvomim, da bo banka napačne transakcije polovila v kratkem času in napako popravila. Ko v žurnalu kliknem na članek na prvi strani in mi vrže "Ta stran ne obstaja" ali kakega podobnega, ni nobenih alarmantnih naslovov.