Slovenija
0 ogledov

Napornih prvih sto dni vlade

borut_pahor_reuters_210908 Žurnal24 main
V nedeljo mineva sto dni vlade Boruta Pahorja. Zaznamovala sta jih gospodarska kriza in odnosti s Hrvaško, opozicija pa ji očita sto dni zamujenih priložnosti.

Vladna ekipa pod taktirko Boruta Pahorja je bila imenovana dva meseca po parlamentarnih volitvah, 21. novembra lani. Tri mesece kasneje se ji že obeta prva interpelacija, precej pa je padla tudi njena podpora v javnosti.

Vrženi v krizni orkan
Že takoj se je morala vladna ekipa spoprijeti z ukrepi za blažitev finančne in gospodarske krize. Prvi sveženj ukrepov je sprejela novembra in decembra lani. Med drugim je sprejela uredbi o državnih poroštvih bankam v vrednosti do 12 milijard evrov in o možnosti najetja državnih posojil za banke, najbolj pa je ta sveženj ukrepov zaznamoval zakon o subvencioniranju polnega delovnega časa.

Sredi februarja je sledil drugi sveženj ukrepov. Ta cilja na sproščanje kreditne aktivnosti bank in povečevanje likvidnosti gospodarstva. Osrednja ukrepa sta jamstvena shema poslovnim bankam za kreditiranje podjetij in shema individualnih jamstev države za zadolževanje podjetij.

Odnosi s sosedo pod ničlo
Vlada je odločno nastopila proti hrvaškim poskusom, da bi Zagreb v pogajanjih z EU uporabil zemljevide, ki po mnenju Ljubljane prejudicirajo mejo med državama. Tako je sredi decembra blokirala nadaljnje pristopanje sosede.

Sledil je še zaplet pri ratifikaciji hrvaškega vključevanja v zvezo Nato. Najprej je potrditev preložil zaplet s SDS, ki je glasovanje pogojevala s potrditvijo zaključnega računa proračuna za leto 2007.

Po potrditvi pa sta Zavod 25. junij in zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN) vložili pobudo za razpis referenduma. Zavod je od pobude po sprejetju posebnega sklepa DZ o zaščiti slovenskih interesov pri vstopanju Hrvaške v Nato odstopil, a SSN pri referendumski pobudi vztrajajo. Pobudniki imajo čas do 26. marca, da zberejo potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Odnosi s Hrvaško so prišli na najnižjo točko v zadnjih letih. © BOBO

 
Nesoglasja z opozicijo in med seboj
Koalicija je bolj ali manj uspešno skrivala medsebojna nesoglasja. Najbolj je zaškripalo zaradi imenovanja Dimitrija Rupla za posebnega Pahorjevega odposlanca, nadaljevalo se je z imenovanjem Draška Veselinoviča za predsednika uprave NLB. SDS pa je zaradi začetka izdajanja dopolnilnih odločb izbrisanim napovedal interpelacijo proti notranji ministrici Katarini Kresal.


Opozicija, zlasti SDS pozorno spremlja delo vlade in njene predvolilne obljube. Na svoji spletni strani tako že od nastopa vlade deluje "števec kadrovskih zamenjav", ki trenutno kaže številko 68.

SDS se je ob stotem dnevu delovanje vlade na svoji spletni strani minulo obdobje označilo za čas izgubljenih priložnosti in neizpolnjevanja predvolilnih obljub. Vladi očita, da se je protikriznih ukrepov lotila premalo odločno, po drugi strani pa da namerava javne finance hudo obremeniti zaradi morebitnih odškodnin izbrisanim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.