Slovenija
28741 ogledov

Slaba napoved: Če ste mislili, da je te dni število okužb visoko, preberite to!

epidemija covid-19 slovenija Profimedia
Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, v bolnišnicah pa v prvi polovici februarja.

''Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja. Zasedenost bolnišnic, predvsem enot intenzivne terapije, bo predvidoma bistveno manjša kot na vrhuncu četrtega vala. Čeprav je spremenjen režim testiranja nekoliko znižal število pozitivnih testov, bomo v naslednjem obdobju morebiti presegli dosedanje največje število potrjenih okužb v enem dnevu,'' piše Matjaž Leskovar z Inštituta Jožef Stefan v današnji novi napovedi razvoja epidemije.

 | Avtor: IJS IJS
''Epidemija hitro raste zaradi hitrega širjenja zelo nalezljive različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča,'' dodaja Leskovar.

Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno R=1,35. Ob tem je izpostavil, da modelirajo tudi novo različico omikron, vendar so negotovosti velike, saj še ni na razpolago dovolj podatkov o resnosti bolezni, ki jo povzroča.

Trenutno je kužen približno vsak 12. prebivalec. ''Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada,'' je pojasnil Leskovar.

Trend naraščanja se pozna v bolnišnicah

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb znaša 8529. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let raste. Širjenje različice omikron se pozna tudi v številu hospitalizacij.

Zasedenost bolnišničnih kapacitet je že začela naraščati, prav tako narašča dnevni sprejem v bolnišnice.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 4576, kar pomeni, da se glede na kriterije ECDC Slovenija uvršča med države v temno rdeči fazi.

dezurni@styria-media.si

Mateja Logar Slovenija Kdaj bomo ukrepe sproščali pri nas in zakaj jih še ne
 
Komentarjev 27
  • kapibara 09:32 22.januar 2022.

    Najamnj 2 napovedani katastrofalni napovedi se nista uresničili ! 90.00 mrtvih in 300.000 obolelih

  • Avatar Dammliona
    Dammliona 00:06 22.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • dani5 18:02 21.januar 2022.

    Stroka je totalno zgrešila, Zdaj se bodo reševali kolikor se morejo, da upravičijo svoja dejanja.