Slovenija
4672 ogledov

Napoved: Zgodilo se bo v vsakem vremenu

Dela na primorski avtocesti Žurnal24
Predvidena dela bodo stekla po načrtu.

Kombinacija lepega vremena in prostih dni običajno na naše ceste zvabi več ljudi, posledično pa se na najbolj obremenjenih odsekih promet precej zgosti. Prometno-informacijski center napoveduje, da lahko ta konec tedna pričakujemo povečan promet iz urbanih središč proti turističnim krajem. Dodatno bi h gneči lahko prispeval začetek počitnic na Hrvaškem in Madžarskem. 

V nasprotni smeri bo promet zgoščen v nedeljo popoldne, povečan promet pa bo tudi v ponedeljek. Promet se bo zgostil tudi na mejnih prehodih. 

Povečan promet lahko pričakujemo tudi v četrtek, 20. junija. Na Hrvaškem in Poljskem, v Avstriji, večjem delu Nemčije in Švici bo namreč praznik, kar pomeni, da bodo številni izkoristili podaljšan vikend. 

Popolna zapora ne glede na vreme

V obzir je treba vzeti tudi dela, ki potekajo na različnih delih slovenskih avtocest. Do sobote, 15. junija, bo tako promet skozi predor Karavanke v nočnem času potekal izmenično enosmerno. Do petka bo zapora med 20. in 5. uro, v noči na soboto pa med 23. in 5. uro. Predvidena čakalna doba za prehod predora je okoli 30 minut. 

Predvidoma do 30. junija do 17. ure bo na odseku Vransko - Blagovica zaprt uvoz Blagovica proti Mariboru. Obvoz v času popolne zapore je urejen po vzporedni državni cesti. Popolna zapora bo vzpostavljena v vseh vremenskih pogojih, poudarjajo. Zaprt bo tudi izvoz in uvoz Blagovica proti Ljubljani, in sicer od 14. junija od 7. ure do 30. junija od 6. do 17. ure. 

Med Vranskim in Šentrupertom je zaradi odstranjevanja cestninske postaje in obnove cestišča delovna zapora v dolžini približno 4 kilometre. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija.

Popolna zapora je tudi na štajerski avtocesti med razcepoma Dragučova in priključkom Maribor vzhod proti Šentilju ter na odseku avtoceste A5 med Lenartom in Pernico proti Ljubljani. Dela bodo potekala predvidoma do 19. junija. 

Zapora na cesti | Avtor: Žurnal24 main Fotografija je simbolična Žurnal24 main
Postavljali bodo poskusno protivetrno zaščito

Na primorski avtocesti potekajo obnovitvena dela med Razdrtim in Gabrkom v obeh smereh. Promet v vsako smer poteka po enem voznem pasu. Na tej avtocesti je zaprt tudi priključek Senožeče v obe smeri. Obvoz iz smeri Postojne in Nove Gorice je preko priključka Razdrto, iz smeri Kozine in Sežane pa preko priključka Divača. Zapora je predvidena do konca junija. 

Od nedelje, 16. junija, od 5. ure zjutraj pa do ponedeljka, 17. junija, do 5. ure zjutraj bo zaprta vipavska hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos v obe smeri. Obvoz bo po regionalni cesti preko priključka Razdrto, za tovorna vozila pa preko prehoda Fernetiči.

Predvidoma do začetka julija letos bo med razcepom Nanos in priključkom Vipava proti Vrtojbi (Italiji) zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite promet v dolžini 7 kilometrov urejen večinoma po drugi polovici hitre ceste dvosmerno po enem pasu v vsako smer vožnje.

Do 30. junija bo na odseku med Ivančno Gorico in Bičem v obe smeri oviran promet na območju cestninske postaje Dob. Tam poteka preurejanje območja cestninske postaje. 

Med Dobruško vasjo in Brežicami (v dolžini približno 8 km) promet poteka dvosmerno po desni polovici. Od 15. do 19. junija bo promet stekel po voznih pasovih. Zaprta pa bosta prehitevalna pasova v obe smeri, še naprej pa bo - predvidoma do 19. junija - popolnoma zaprt priključek Drnovo.

zas

Zastoj na primorski avtocesti med Uncem in Postojno v smeri Kopra | Avtor: K. Kl. K. Kl.

Iščite alternativne možnosti

"Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni mogoče povsem izogniti. Povečan promet pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu. Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldan in sobotah dopoldan, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldan pa je največ prometa v nasprotni smeri. Povečajo se tudi čakalne dobe na mejnih prehodih ter pred tem povečano število tovornih vozil," poudarjajo na Darsu. 

Voznikom priporočajo, da se na pot podajo izven obdobja prometnih konic in da so na cesti strpni. Poskrbijo naj za večjo količino pijače. Svetujejo pa tudi, da uporabijo alternativne poti, če je to mogoče. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.