Slovenija
19617 ogledov

Napovedan velik protest, tako se je odvilo

Priprave na slovenski konvoj svobode, policija
1/3
Anže Petkovšek
Za danes je bil v Sloveniji po kanadskem zgledu napovedan konvoj svobode. Tam so tovornjaki zaprli glavno mesto, predsednika vlade pa so evakuirali.

Pred parlamentom so policisti v pripravljenosti, a tam ob pol dvanajstih ni bilo nikogar.

Udeleženci so se zjutraj zbrali na Brnčičevi cesti v Ljubljani, kot je razvidno s fotografije, pa ni bilo večjega števila avtomobilov.

 | Avtor: FB FB

Kako se premika konvoj, so prenašali tudi v živo. Ob dveh se zbirajo na počivališču Barje, nato pa naj bi se zapeljali skozi center in nato na Dolgi most. 

Policija je v zvezi s shodom opozorila, da ta ni bil prijavljen, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba, ni priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom.

"Shod naj bi potekal po cestah in z vozili. Pozivamo, naj udeleženci ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. Ceste uporabljajo tudi ekipe za reševanje in bi bilo zaradi tega lahko ogroženo življenje ljudi," so zapisali policisti.

Eden od organizatorjev Robert Žugelj je popoldne za STA povedal, da so se za shod odločili ne samo zaradi vladnih ukrepov proti epidemiji covida-19, ampak tudi zaradi nezadovoljstva s slovensko politiko v zadnjih 30 letih, pa naj bo ta desna ali leva. Kot je dodal, shod organizira skupaj s Sašom Polšakom.

Načrt shoda je bil sledeč: "Razdelili se bomo na dva konvoja,. En konvoj se odpravi po Ljubljani po vseh večjih ulicah in mimo Glavnih inštitucij, Zaloška cesta, Celovška, Tržaška, Dolenjska, Dunajska. Peljali se bomo tudi mimo RTV-TV, Pop TV, pred parlamentom pa se bo konvoj ustavil za c.c.a. 30min, nato pa se bo odpravil ven iz Ljubljane proti gorenjski, skozi Medvode, Škofjo loko v Kranj, in po isti poti nazaj kjer se se opet združi zopet z drugim konvojem. Nato oba konvoja naredita združeno še en krog po Ljubljani. Drugi Konvoj pa gre po avtocesti proti Kopru in vsakem večjem kraju zaokroži čez center, naredi kratek postanek, nakar se vrne na avtocesto. (Vrhnika Logatec in Postojna), potem pa na Sežano in po stari cesti v Koper, kjer postopek ponovimo, z malo daljšo pavzo in se nato vrnemo nazaj proti Ljubljani, kjer se združi s prvim konvojem in naredita krog po Ljubljani," so objavili na FB profilu. Objave nismo lektorirali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • pravičnik77 10:16 06.februar 2022.

    včeraj je bil dokaz, kako se Janšatova vlada boji ljudi. prav je tako. prav bi bilo, da bi sobote namenili vožnji po Sloveniji, z narobe obrnjenimi državnimi zastavami kot mednarodnemu znaku protestov in nasprotovanju oblasti... ta vlada je sramota za ...prikaži več državo, katro naj bi predstavljali

  • rd2dmk2 18:05 05.februar 2022.

    kaj čte, so pogruntal da je bolje zavit v bife na rundo ob kolajnah naših labodk.

  • Gandi123 17:16 05.februar 2022.

    Strah ima velike oči. V Ljubljani je več policajev kot civilov.