Slovenija
38 ogledov

Napovedana inšpekcija

Pogosto se misli le na učinkovitost kaznovalne politike, pozablja pa na vlogo in Žurnal24 main
Socialni inšpektorji. Kar prek spleta so sporočili, kje bo nadzor in kakšen bo.

Vnaprejšnje opozorilo. Inšpektorat za delo je kar na svoji spletni strani objavil poimenski seznam socialnih ustanov, pri katerih bodo inšpektorji letos opravili nadzor. Še več, na njem je celo natančno navedeno, kaj bodo pri posamezni ustanovi pregledovali.

Na inšpektoratu sicer menijo, da vnaprejšnja napoved nadzorov “ne izniči namena inšpekcijskega nadzora”.

“To je običajna praksa”
Kot je potrdila Nada Slak, direktorica Doma starejših občanov Ljubljana Šiška, je to, da inšpekcija svoj redni obisk napove, običajna praksa. Pri njih je socialni inšpektor v zadnjih petih letih opravil dva redna nadzora. “Ne da se vnaprej pripraviti. Predvidevaš, kaj bo gledal, a ni rečeno, da bo gledal samo to. Lahko opazi kakšno stvar, ki mu ni v redu, in se v tisto bolj zapiči,” je dejala Slakova.

Ali nadzore napovedujejo, smo vprašali tudi zdravstveni inšpektorat. “Odvisno od tega, kaj gledamo. Če gledamo dokumentacijo, je dobro, da se napovemo, da zberejo vse papirje in se ne izgublja čas, ko administracija teka po hiši,” je pojasnila njihova tiskovna predstavnica Manca Uršič Rosas. “Če hočemo videti, kakšno je higiensko stanje, pa pridemo nenapovedano. Če se ne napovemo, dejansko vidimo, kakšno je stanje – če se napovemo en teden prej, lahko marsikaj pometejo pod preprogo ali stanje samo trenutno popravijo, da nas zadovoljijo, ko odidemo, pa je spet vse po starem,” je pristavila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.