Slovenija
60157 ogledov

Napovedi so se uresničile: Močno deževje in nalivi, takšne so trenutne razmere

Naliv v Murski Soboti
1/5
bralka
Ob obilnem deževju so ponoči reke na zahodu države že začele naraščati, povečujejo se tudi pretoki rek drugod po državi, zato obstaja verjetnost poplavljanja, posebej na Vipavskem in Gorenjskem. Prav tako bo poplavljalo morje; po napovedih bo gladina morja najvišja okoli 9. ure. Slabe vremenske razmere ovirajo promet v večjem delu države.

Meteorologi za danes napovedujejo deževno vreme, pojavljale se bodo posamezne nevihte in močnejši nalivi, napovedan je močan veter. Zato je Agencija RS za okolje (Arso) za velik del države za danes do sredine dneva izdala rdeče vremensko opozorilo.

Ponoči je največ padavin padlo v Otlici, do okoli 125 milimetrov, podobno na Voglu, v Zadlogu so namerili okoli 100 milimetrov, blizu tej številki je tudi Bovec, v Idriji je padlo okoli 90 milimetrov padavin, v Logarski dolini pa je ponoči padlo okoli 80 milimetrov padavin, je za STA povedal dežurni prognostik na Arsu Uroš Strajnar.

Plaz nad vasjo Struge pri Lučah se je ponoči po podatkih lokalnih oblasti še nekoliko premaknil, o večjih težavah zaradi vremena pa z območja za zdaj ne poročajo.

Zaprte ceste, poplavlja morje

Za zdaj republiški center za obveščanje o večjih težavah ne poroča. V Izoli in Piranu se je sprožila sirena, ki opozarja na nevarnost zaradi visokega plimovanja morja. Morje je prestopilo rob obalne črte v Piranu. Zaliva Prešernovo in Kidričevo nabrežje.

Na prometno-informacijskem centru za državne ceste pa voznikom svetujejo, da prilagodijo vožnjo stanju na cestah ter naj računajo na daljši čas potovanja. Trenutno sta zaradi podrtega drevja zaprti cesti Črna vas-Podpeč pri Lipah in Bohinjska Bistrica-Jezero. Cesta Tolmin-Most na Soči pa je pri galeriji Pod ključem zaprta zaradi poplavljenega cestišča. Obvoz je urejen čez vas Ušnik.

Regijski štab CZ za severno Primorsko poroča, da je na cesti Podbrdo-Grahovo ob Bači nekaj nanosov zemlje na cestišče. Cesta je prevozna za osebna vozila, za avtobuse in tovorna vozila ne. 

V vasi Zavino v občini Ajdovščina je zaradi erozije tal odneslo manjši del ceste v središču kraja. Ustrezne službe so na terenu. Podrta drevesa ovirajo promet na cestah Avče-Kal nad Kanalom in Ročinj-Kambreško. Meteorna voda ogroža poslovne prostore v Spodnji Kanomlji v občini Idrija. 

posledice naravne nesreče v Mestni občini Kranj poplave | Avtor: GARS, MOK, MIK GARS, MOK, MIK

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo na Arsu so reke na zahodu ponoči že začele naraščati, povečujejo se tudi pretoki drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo na Arsu so reke na zahodu ponoči že začele naraščati, povečujejo se tudi pretoki drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale.

Kot so še opozorili hidrologi, je ob močnih krajevnih nalivih verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Drugod po državi lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav.

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko gibanja fronte preko Slovenije.

Naliv v Murski Soboti | Avtor: bralka bralka

Ob visoki plimi je napovedano tudi poplavljanje morja. Danes med 6. in 11. uro bo lahko morje poplavilo tudi v večjem obsegu, in sicer v višini okoli 50 centimetrov. Gladina morja bo najvišja okoli 9. ure.

Arso je za danes zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdal rdeče vremensko opozorilo. Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa za danes dopoldne za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.

Po napovedih meteorologov bo zgodaj popoldne dež od zahoda ponehal, delno se bo razjasnilo.

Ob izdanem rdečem vremenskem opozorilu je od četrtka zvečer v pripravljenosti za morebitno aktivacijo tudi Slovenska vojska. V pripravljenosti v različnih vojašnicah po državi je več kot 200 pripadnikov Slovenske vojske, je ta objavila na družbenem omrežju X.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:12 27.oktober 2023.

    Znajo samo napovedati,ukrepajo pa nič,sam jamrajo,pa delajo paniko,pip,pip,pip

  • Kmodri 09:49 27.oktober 2023.

    Naslednjih dve uri bodo ključni! Je pa napoved na meteo brez realnegaû osveževanja. Od nekaj! Dobro, da so glede vetra ušteli!

  • sam1 08:28 27.oktober 2023.

    Imam občutek,da se ponavljajo "vaje" iz časov Juge ,ko smo imeli tisti famozni NNNP (nič nas ne sme presenetiti) in so morala biti zvečer vsa okna nepropustno zatemnjena,otroci pa smo iz sob na skrivaj opazovali,kdo nas bo od nekje napadel,akterji ...prikaži več pa so takrat uživali na plačanih veselicah in trošili denar uboge raje.....