Slovenija
10871 ogledov

Napovedi so se uresničile, vse stoji

gneča na ljubljanski obvoznici
1/11
Saša Despot
Ker je danes praznik v Avstriji, večjem delu Nemčije, Švici ter na Poljskem in Hrvaškem, se na naših cestah valijo kolone vozil proti slovenski in hrvaški obali.

Stanje ob 14.50

Na več odsekih naših cest se vijejo kolone, in sicer prometno-informacijski center poroča, da je stanje sledeče:
- na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji (3 km). Za Kranjsko Goro uporabite izvoz Jesenice - vzhod, Lipce. Zastoj nastaja tudi na vzporedni cesti;
- na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški (3 km);
- na ljubljanski zahodni in južni obvoznici iz smeri Gorenjske in Dolenjske proti Brezovici, Vrhniki;
- na primorski avtocesti pred priključkom Kozina proti Ljubljani;
- na primorski avtocesti pred Ravbarkomando proti Ljubljani;
- na primorski avtocesti od Logatca do Brezovice, potovalni čas se podaljša za približno 20 - 30 minut;
- na cestah Brezovica - Vrhnika, Šmarje - Koper, Padna - mejni prehod Dragonja, Lesce - Bled v obe smeri.

Čakalna doba je na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane in Gruškovje. Najdlje čakajo tisti, ki bi radi vstopili v državo na mejnem prehodu Gruškovje, kjer je za osebna vozila čakalna doba eno uro. Na ostalih mejnih prehodih se čakalna doba za vstop in izstop giblje okoli 20 minut. 

Stanje ob 13.20

Gost promet z zastoji je na gorenjski avtocesti med predorom Šentvid in razcepom Koseze proti Ljubljani. Pred predorom Karvanke je proti Avstriji 2,5 do 3 kilometre dolg zastoj. Kdor potuje v smeri proti Kranjski Gori naj uporabi izvoz Jesenice vzhod, Lipce.

Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje je v smeri proti Hrvaški tri kilometre dolg zastoj. Osebna vozila čakajo na mejnem prehodu Gruškovje na izstop 2 uri in pol, na vstop v državo pa pol ure.

Med uvozom Ljubljana - Rudnik in razcepom Kozarje iz smeri Viča proti Brezovici je zastoj dolg več kot 6 kilometrov. Čas potovanja se podaljša za 17 minut. Zastoj se nadaljuje med priključkom Brezovica in priključkom Vrhnika v smeri Kopra. Tam je zastoj dolg nekaj več kot 4 kilometre. Zastoj je tudi na zahodni obvoznici med razcepom Koseze in razcepom Koazrje v smeri Kozarij. Tam kolona sega več kot 3 kilometre. 

Na primorski avtocesti je gost promet pred priključkom Kozina proti Ljubljani. Gost promet je tudi na cestah Izola - Strunjan, Padna - mejni prehod Dragonja in Sečovlje - mejni prehod Sečovlje. 

gneča na ljubljanski obvoznici | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čakalna doba je na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Dobovec in Gruškovje. Kot rečeno, se najdlje čaka na Gruškovju (2 uri in pol). Uro in pol je čakalna doba pri izstopu iz države na mejnem prehodu Dobovec, 45 minut pa na Sečovljah. Za vstop v državo se največ, in sicer eno uro, čaka na Dragonji. 

Do 23. junija bo potekala Kolesarska dirka po Sloveniji. V tem času bodo za ves promet zaprti nekateri odseki cest in priključki na avtoceste. V četrtek, 20.6., na relaciji Maribor - Slovenska Bistrica - Zreče - Slovenske Konjice - Poljčane - Šmarje pri Jelšah - Štore - Celje.

Ne bo še bolje

Povečan promet je pričakovati še jutri, ko se bo povečalo tudi število tovornih vozil na avtocestah med Italijo in Madžarsko ter pred prehodi z Avstrijo. V obratni smeri bodo večje zgostitve predvsem v nedeljo popoldne. Najbolj obremenjeni bodo mejni prehodi v Istri (Sečovlje, Dragonja, Sočerga) ter Obrežje in Gruškovje, napoveduje Dars. 

Ker je v torek pri nas in na Hrvaškem državni praznik, se bo dan prej in dan kasneje na avtocestah povečalo število tovornih vozil. 

gneča na ljubljanski obvoznici | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodatno težavo predstavljajo dela

Zaradi del, ki potekajo na naših avtocestah, bo na območju delovnih zapor prihajalo do zgostitev in zastojev. Predvidoma do konca junija bo tako na štajerski avtocesti zaprt priključke Blagovica v obe smeri. Med Vranskim in Šentrupertom je zaradi odstranjevanja cestninske postaje in obnove cestišča delovna zapora dolga približno štiri kilometre. Promet je urejen po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos.

Do petka, 21. junija, so možni tudi zastoji na območju viadukta Ravbarkomanda na primorski avtocesti zaradi odstranjevanja delovne zapore. Promet bo v obeh smereh občasno potekal samo po enem voznem pasu. 

Do predvidoma 29. junija bo na primorski avtocesti zaprt priključek Kozina, izvoz in uvoz proti Kopru. Obvoz bo preko priključkov Divača in Kastelec. Popolna zapora dveh krakov je potrebna za ureditev navezave na odseku avtoceste Divača – Kozina – Črni Kal. Zapora bo predvidoma do konca junija.

Na odseku med Razdrtim in Gabrkom v obeh smereh potekajo obnovitvena dela. Promet v vsako smer poteka po enem voznem pasu širine 3,5 metra. Tako ni možno izvajati izrednih prevozov večjih dimenzij.

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni mogoče povsem izogniti, poudarja Dars. S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti, pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil. 

DARS avtocesta hitrost opozorilna tabla omejitev promet | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na primorski avtocesti je zaprt priključek Senožeče v obe smeri. Obvoz iz smeri Postojne in Nove Gorice je preko priključka Razdrto za osebna vozila, iz smeri Kozine in Sežane pa preko priključka Divača. Zapora je predvidena do konca junija 2019. Osebna vozila lahko uporabijo izvoz Razdrto in vzporedno cesto do Divače. 

Zaprt je uvozni krak priključka Slavček z glavne ceste na hitro cesto H6 v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja prepustnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11, v času turistične sezone. Zapora kraka bo trajala predvidoma do 30. septembra 2019.

Na dolenjski avtocesti bo do 30. junija 2019 na odseku med Ivančno Gorico in Bičem, v obeh smereh, promet oviran na območju cestninske postaje Dob zaradi preurejanja.

Predvidoma do začetka julija letos bo med razcepom Nanos in priključkom Vipava proti Vrtojbi (Italiji) zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite promet v dolžini 7 km urejen večinoma po drugi polovici hitre ceste dvosmerno po enem pasu v vsako smer vožnje.

gneča na ljubljanski obvoznici | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Težave tudi na Hrvaškem

Na hrvaških avtocestah so danes gneče v smeri proti obali zaradi podaljšanega vikenda ob prazniku telovo. Na zagrebški obvoznici ob cestninski postaji Lučko so kolone v smeri morja dolge približno šest kilometrov, je poročal hrvaški avto klub (Hak). Promet je povečan na avtocesti Zagreb - Split v smeri morja.

Na cestninski postaji Lučko je kolona iz zahodne smeri od vozlišča Jankomir dolga približno dva kilometra, medtem ko je na vzhodni strani od vozlišča Buzin šest kilometrov. Zaradi gneče je promet upočasnjen in so občasni zastoji približno dva kilometra tudi po cestninski postaji Lučko v smeri Karlovca.

Kot so dodali, je promet povečan tudi na nekaterih mejnih prehodih s Slovenijo ter Bosno in Hercegovino. Voznikom svetujejo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje ter bodo pozorni na varnostno razdaljo med vozili.

Na Hrvaškem je danes dela prost dan zaradi cerkvenega praznika telovo, v soboto bo državni praznik ob dnevu antifašističnega boja, prihodnji torek pa bo tako kot v Sloveniji dan državnosti, ki je tudi dela prost dan.

Zaradi podaljšanega vikenda na Hrvaškem pričakujejo povečan promet in gnečo na avtocestah proti obali tudi v petek v popoldanskih urah ter v soboto dopoldne, ko bo na Hrvaško po pričakovanjih prišlo več tujih turistov.

V nedeljo popoldne, ko se bodo tuji gostje predvidoma vračali s počitnic, so gneče možne na avtocestah proti notranjosti države. Tam v torek popoldne pričakujejo gost promet zaradi vračanja hrvaških turistov, ki bodo zaključili podaljšani vikend.

Komentarjev 9
  • banja 18:02 20.junij 2019.

    Precejkrat namesto primorske avtoceste uberem pot po stari magistralki. Cesta je lepa, prazna, na več odsekih se da peljati 100, po planinskih ridah pa je užitek sukati volan, posebno navzdol, ker je bližnjica skozi Planino enosmerna. Avtoceste so namenjen dolgim ...prikaži več razdaljam, v Sloveniji pa je vse kratko.

  • klemenmo 15:05 20.junij 2019.

    potrebno bi bilo začeti omejevati promet skozi Karavanke, ne more 1/4 Evrope na1x navaliti čez Slovenijo....

  • jurij96 13:12 20.junij 2019.

    To kar dela DARS pri izvozu Senožeče je preprosto norčevanje iz nas vseh in velika gospodarska ter ekološka škoda. Kdaj bo kdo od teh DARS/DEBILOV končno odgovarjal za nesposobnost in slabo planiranje del?