Slovenija
93 ogledov

Napoveduje višji DDV in varčevanje

Uroš Čufer Reuters
Minister Čufer bi bolj obdavčil potrošnjo in zmanjšal obremenitev za delo.

Težko se bo izogniti kombinaciji dviga DDV in dodatnih varčevalnih ukrepov, je danes v Atenah poudaril finančni minister Uroš Čufer v odgovoru na vprašanje, kako bo Slovenija izpolnila proračunske cilje po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine.

Drugačna razporeditev davkov

Odločitev ustavnega sodišča za razveljavitev zakona o davku na nepremičnine je po Čuferjevih besedah priložnost za spremembo strukture davčnih prihodkov. "Za majhno izvozno ekonomijo, kot je Slovenija, je smiselno bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo," je poudaril.

Minister tako vidi rešitev v zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), uvedbi davka na nepremičnine z zamudo ter zmanjšanju obdavčitve dela v istem znesku, v katerem bi uvedli davek na nepremičnine.

Varčevanje v vsakem primeru

A zgolj dvig DDV po njegovih besedah ne bo dovolj. "V vsakem primeru bomo morali to dopolniti še z dodatnimi varčevalnimi ukrepi," je dejal.

V nacionalnem reformnem načrtu, ki ga je vlada prav danes poslala v DZ, se na primer predlaga zmanjšanje mase plač za pet odstotkov.

Minister je ob tem pojasnil, da so se že lani dogovorili, da se za znižanje mase plač v letu 2015 dogovorijo sredi leta 2014, in poudaril, da bo to treba narediti.

Minister Čufer se je danes v Atenah o proračunskem položaju Slovenije neformalno pogovarjal s kolegi iz območja evra, uradno o Sloveniji na zasedanju ni bilo govora.

Komentarjev 4
  • vest 00:53 02.april 2014.

    Naj se ta vlada vsaj vzdrži dokapitalizacije banke Celje, kjer je bil Čufer nadzornik. S tem nam ostane kar nekaj milijonov, ki jih lahko namenimo za investicije v gospodarstvo katere naj bi imele večjo donosnost kot pa so stroški obresti. ...prikaži več Nikakor pa ne smemo te kredite spet zafrčkati (kot smo delali od 2004 dalje) saj bo to prevelika obremenitev za nadaljnje rodove, ki nikakor ne bodo mogli nikoli biti suvereni.

  • vest 00:48 02.april 2014.

    Prejšnja vlada v zadnjem mandatu ali v mandatu 2004-2008, ko so se brez realne potrebe zakreditirali. Problem je, ko je treba prejeto kredo vrnitiz obrestmi. Od takrat naprej nas le-te obresti močno tolčejo.

  • vladek 12:11 01.april 2014.

    PS je dobila 65 % glasov na volitvah,SRAMOTA,za Slovenijo,kaj sedaj jokate,Prašajte solatarja kje so miljarde. 100 x boljša je bila prejšnja vlada. vlada.Še Bog je dvignil roke od nas.