Slovenija
20022 ogledov

Napovedujejo nove spremembe glede naftnih derivatov

Robert Golob Saša Despot
Vlada napoveduje, da bodo našli način, kako vpeljati omilitvene ukrepe.

Vlada bo po napovedih premierja Roberta Goloba izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocest. "Našli bomo način, kako bodo lahko prevozniki polnili rezervoarje, ne da bi bili materialno oškodovani," je danes zagotovil Golob. Ta ukrep bo poleg ostalih, že napovedanih omilitvenih ukrepov vlada potrjevala v četrtek.

Kot je Golob dejal v izjavi za medije po seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, si vlada ne želi, da bi avtoprevozniki zaradi višji cen dizla na avtocestah začeli iskati bencinske servise zunaj avtocestnega omrežja ter povzročili dodatne zastoje in logistične težave. Zato bodo njihov status izenačili, je napovedal, a podrobneje ukrepa ni pojasnil.

Da si avtoprevozniki želijo vzpostavitve posebnega goriva, je danes zatrdil predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Peter Pišek. Trgovce je pozval, naj uredijo logistične zaplete, da bodo v sredo razmere urejene. Da je treba zadeve urediti takoj, je izpostavil tudi Golob. "Nimam najmanjšega posluha za kakršenkoli izgovor, da se danes težave z gorivom še nadaljujejo," je dodal.

Bencinska črpalka Slovenija Slovenija Petrol izpostavlja številke, ki naj bi povedale vse

Čakajo na izsledke

Tržni inšpektorat kršitev, povezanih z različnim obračunavanjem pogonskega goriva, pri trgovcih ni ugotovil, je še dejal Golob. Skupaj s trgovci pa ugotavljajo, ali so bili pripravljalni ukrepi trgovcev ustrezni in ali je pomanjkanje goriva na bencinskih servisih po celi Sloveniji naključje in ne nekaj, kar bi lahko trgovci predvideli. "Zaključke bomo delali potem, ko bodo dobili izsledke," je dejal in ponovil, da se kaj takšnega ne bi smelo zgoditi.

Omilitveni ukrepi, s katerimi bodo naslovili problematiko visokih cen pogonskih goriv, bodo sicer, potem ko jih bo v četrtek obravnavala vlada, s 1. julijem veljali tudi za kmete, ki jim bo vlada povečala nepovratna sredstva, da bodo lahko gorivo nabavljali po nižjih cenah. Podobno bo veljalo za javni prevoz.

Ta teden so medtem že stekli tudi pogovori o ukrepih, ki bodo naslovili prehransko draginjo. Danes je potekal prvi sestanek na to temo, ukrepe pa naj bi vlada na mizo dobila prihodnji petek.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • Igorgeus 20:33 21.junij 2022.

  Me zanima, če potem, ko bodo deležni posebnega cenovnega tretmaja, jim bo težko davek na dobiček plačat

 • Toma 17:04 21.junij 2022.

  Seveda ni kršitev, vse po dogovoru!

 • Avatar luckyss
  luckyss 16:53 21.junij 2022.

  Končno nekdo, ki razmišlja malo vnaprej...