Slovenija
15 ogledov

Napovedujejo skrčenje BDP za 1,9 odstotka

Denar PU Novo mesto
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je dodatno znižal napovedi o gibanju obsega bruto domačega proizvoda (BDP).

Namesto lani jeseni napovedanega 1,4-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti se Sloveniji v letu 2013 obeta padec za 1,9 odstotka.

S tem se bo gospodarska aktivnost letos drugič zapored zmanjšala, potem ko je bil lani zabeležen padec za 2,3 odstotka. Ob tem se bodo razmere na trgu dela še zaostrile, zaposlenost pa zmanjšala tako v vseh dejavnostih zasebnega sektorja kot v državni upravi.

Razmere v mednarodnem okolju se poslabšujejo

Urad v danes objavljeni pomladanski napovedi gospodarskih gibanj opozarja na visoka tveganja, da bo gospodarska aktivnost še nižja. Ta so povezana z negotovostjo v mednarodnem okolju ter potekom konsolidacije javnih financ in sanacije bančnega sistema.

Žal se razmere v mednarodnem okolju še poslabšujejo, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle. Medtem ko se je prej v območju evra pričakovalo minimalno rast, pa se bo po zadnjih napovedih BDP teh držav skrčil za 0,3 oz. 0,4 odstotka.

Vasle je spomnil na dogajanja na finančnih trgih, kjer se je po umirjanju v začetku leta v zadnjih tednih negotovost spet povečala. To je vplivalo na zahtevano donosnost dolžniških vrednostnih papirjev ranljivih držav, tudi Slovenije. To sta negativna impulza iz mednarodnega okolja, je povzel.

Iz domačega okolja pa sta poglavitni predpostavki, na katerih temelji napoved, nadaljevanje konsolidacije javnih financ in znižanje primanjkljaja v letu 2013. Naslednja pomembna predpostavka je stabilizacija bančnega sistema in prenehanje slabšanja razmer, je dejal Vasle in opozoril, da morebitna neuresničitev teh predpostavk pomeni dodatno tveganje za napoved.

Letos na Umarju ob še naprej slabih razmerah v evrskem območju pričakujejo šibko rast izvoza (1,2 odstotka), obseg investicij pa se bo po štiri letih občutnega padanja zmanjšal za pol odstotka.

K padcu gospodarske aktivnosti bo ključno prispevalo občutnejše krčenje končne potrošnje. Zasebna potrošnja bo upadla za štiri odstotke, države pa za 2,9 odstotka, je napovedal Vasle.

Počasno okrevanje slovenskega gospodarstva bi se lahko začelo prihodnje leto. Leta 2014 naj bi Slovenija zabeležila skromno rast v višini 0,2 odstotka, za leto 2015 pa urad napoveduje rast v višini 1,2 odstotka.

GZS za letos napoveduje dvoodstotno krčenje BDP

GZS Sloveniji pa za letos napoveduje krčenje bruto domačega proizvoda (BPD) za dva odstotka, v prihodnjem letu pa bo napovedih njihove analitske skupine možna le 0,1-odstotna oživitev gospodarstva. Ukrepi za izhod iz krize so prepočasni, preveč ohlapni in neceloviti, so izpostavili.

"Še naprej se soočamo z zadržanimi poslovnimi pričakovanji, omejenim dostopom do finančnih virov, posledično z zelo nizko investicijsko aktivnostjo in vse nižjo zasebno porabo. Pravih dolgoročnih strategij in pravih rešitev za izhod iz krize pa ni," so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Najnovejše napovedi zbornice so zelo izpostavljene tveganjem. Med njimi naštevajo zelo slab dostop do finančnih virov, plačilno nedisciplino, pritiske na prodajne cene ter visoke cene surovin in materialov. Gospodarsko aktivnost pa lahko še dodatno znižajo previsoke obremenitve in davščine, so opozorili.

Poleg teh negativnih dejavnikov so navedli še padanje bonitete Slovenije zaradi politične krize in odmikanja učinkovitih ukrepov v zvezi s prestrukturiranjem bank. Enako velja za odlaganje učinkovitejše organiziranosti države za črpanje evropskih kohezijskih sredstev. Tveganje za večji ali manjši upad BDP od napovedanega pa je vezano tudi na to, ali bo uspel zagon infrastrukturnih projektov, posebej v energetiki, ter od učinkovitosti ukrepov za spodbujanje izvoza, so prepričani analitiki GZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.