Slovenija
57 ogledov

Naraščaj v Lipici

Žrebička Wera
1/6
Kobilarna Lipica
Wera je prva letošnja žrebička v Kobilarni Lipica. Pričakujejo, da se ji bo do konca leta pridružilo še 21 žrebet.

Žrebička Wera, potomka očeta 264 Pluto Samira XVIII in matere 124 Wera XXI, se je skotila včeraj  zvečer.

"Tako kot lanski prvorojenec Siglavy Monteura XXXII je tudi Wera prišla na svet temne oziroma rjave barve, na čelu pa ima belo zvezdo. Kmalu po žrebitvi se je postavila na noge, začela piti materino mleko in tako pokazala svojo vitalnost," so sporočili iz Kobilarne.

"Najbolj se veselimo, če je žrebe zdravo in vitalno, tako si tudi za Wero želimo, da bi odrasla v plemensko kobilo in skupaj s svojimi potomci prispevala k ohranjanju lipicanske pasme – ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, predvsem pa plemenite, inteligentne in elegantne pasme, izjemno nadarjene za visoko šolo dresurnega jahanja, ki je obenem tudi slovenski nacionalni simbol," je ob kotitvi prve žrebičke dejal v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

14 dni v "porodnišnici"

Wera bo prva dva tedna ostala v enem od posebnih boksov  v zgodovinskem kompleksu hlevov 'na Borjači', kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsi lipicanci Kobilarne Lipica. Nato se bo skupaj z materjo pridružila novi čredi kobil z letošnjimi žrebeti, kasneje pa bo dneve preživlajla na pašnikih kobilarne.

Komentarjev 1
  • Pivni 09:36 05.april 2014.

    ne dovolite približevanja prve kobile vlade ,bo šlo vse v kurac