Slovenija
0 ogledov

Narasle vode vzele življenje

Nad Slovenijo spet besnijo neurja. Žurnal24 main
V Žireh je narasel vodotok s sabo potegnil 64-letno žensko, ki je kasneje podlegla poškodbam. Zaradi neurij je zalilo mnogo objektov po vsej državi.

Današnja neurja so v Žireh povzročila tragedijo. Ob 16.58 je 64-letna krajanka ob Partizanski cesti padla v narasel vodotok. Dva kilometra nižje so jo gasilci ob pomoči domačinov potegnili iz vode. Žal so bili poskusi oživljanja neuspešni.

Zalite številne kleti
Zaradi obilnih padavin je zalilo klet hiše v Spodnji Kanomlji in upokojenskega doma v Idriji. V Občini Žiri pa je močan veter izruval drevo, ki je padlo na cesto Žiri–B reznica. Padavinska voda je že zgodaj popoldne zalila del proizvodne hale v podjetju Iskra Rotomatika v Spodnji Kanomlji v Občini Idrija, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Padavinska voda je preglavice povzročala tudi v Občini Ajdovščina, kjer je zalila po eno hišo v naseljih Kožmana ter Otlica. Enake težave so imeli tudi v Matenji vasi v Občini Postojna, kjer je padavinska voda zalila klet neke hiše.

Nekaj pred 16. uro je močno deževje zajelo širše območje Grosuplja, pri čemer je zalilo štiri stanovanjske objekte.

 

Spremljajte naš vremenski portal

Aktualno vremensko napoved za Slovenijo in svet si oglejte na našem vremenskem portalu .

V Tenetišah pri Litiji je zaradi udara strele in vetra odkrilo streho stanovanjske hiše. O zaliti kleti poročajo tudi iz Dobrunjske ulice v Ljubljani.

V Metliki je padavinska voda zalila del Ceste bratstva in enotnosti. O neurjih poročajo tudi iz Obsotelja, vendar podrobnosti še niso znane.

Neurja mogoča do noči
Na Agenciji RS za okolje so nam povedali, da bo z nastopom noči nevarnost neurij minila. Čez noč bo Slovenijo prešla hladna fronta, ki bo prinesla enakomernejše padavine. In kako kaže za naprej? Sreda bo hladna, mogoče so občasne padavine. Četrtek nas bo pozdravil s soncem, zaradi česar se bo tudi ogrelo. Petek bo spet bolj muhast in hladnejši, izboljšanje vremena z višjimi temperaturami pa si lahko obetamo za konec tedna.

Nevarnost hudournikov
Zvečer lahko ob krajevnih nevihtah močno narastejo hudourniki in manjši vodotoki, zlasti tisti s povirjem v hribovitih predelih Slovenije: na območju Snežnika, v Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, Kamniško-Savinjskih Alpah, Julijskih Alpah, Karavankah in na Pohorju. Manjše poplave tako niso izključene. Pretoki vodotokov se bodo povečevali tudi v sredo. Na agenciji za okolje še opozarjajo, da bo v sredo povišano tudi plimovanje morja.

Velenje: škode za 150 tisoč evrov
Ponedeljkovo neurje je v velenjski občini povzročilo za več kot 150 tisoč evrov gmotne škode. Škodo še odpravljajo, v neurju poškodovane lokalne ceste in javne poti pa so po zagotovilih velenjske občine že prevozne.

Ostala sanacija vodotokov, vključno s sanacijo brežin in odtočnih glav, bo zaključena predvidoma do konca meseca. Neurje je tako sprožilo plaz v Vinski Gori, ki je zasul cesto pri cerkvi, voda pa je ogrozila tudi hišo na lokaciji Lipje 50. V Krajevni skupnosti Paka je potok v Lokah preplavil cesto, spodjedel robove ceste, preplavil travnike ob potoku in na njih odložil naplavine, ki jih bo treba očistiti. Na Paškem Kozjaku pa so se sprožili trije manjši plazovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.