Slovenija
4140 ogledov

Naročanje na ultrazvok: da se naročiš na pregled, bi moral vzeti dopust

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
V praksi naj bi že od srede marca delovalo eNaročanje, a resnica je še prekleto analogna.

Poskušali smo se informirano naročiti na ultrazvok trebuha z napotnico hitro, a se je to izkazalo za mučno nalogo, ki ji človek ne more biti kos v enem dnevu. 

Nekatere izvajalce je treba poklicati dopoldan, druge popoldan, nekateri pa omogočajo naročanje oziroma informiranje po telefonu le dve uri na teden. 

Ne eden, seznama sta dva

Prvo vprašanje je: po kateremu seznamu čakalnih dob se lotiti klicanja. Čakalne dobe namreč objavljata Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Na seznamu ZZZS smo našli kar precej izvajalcev, ki jih na seznamu NIJZ ni, a storitev, to smo preverili, prav tako opravljajo. 

NIJZ spremlja pričakovane čakalne dobe, torej koliko dni po dnevu, ko ste se naročili, naj bi bila storitev izvedena, "kar je nekaj povsem drugega kot pogodbena čakalna doba, ki jo objavlja ZZZS," pravijo na NIJZ. Mi smo za osnovo vzeli podatke NIJZ, nato pa poklicali še tiste, ki so le na seznamu ZZZS. 

Kam za vraga sodi moj pregled?

Če niste iz stroke, je lahko težavno ugotoviti, v katero kategorijo spada storitev z vaše napotnice. (Če ste, pa gotovo poznate koga, ki vas bo vzelo prek vrste.) Mi smo laično presodili, da ultrazvok trebuha spada v kategorijo ultrazvok mehkih tkiv (mišica, tetiva, sklep, skrotum, vrat, kolki novorojenčkov). Zaradi slednjega smo se poskušali naročiti tudi na otroškem oddelku kranjske porodnišnice, ampak drugi klici so potrdili, da smo imeli prav. 

Čakalne dobe se sicer zbirajo za programe, po katerih zavarovanci največ sprašujejo, NIJZ pa ga določi skupaj z ministrstvom za zdravje in ZZZS. 

Čakalna doba nič dni: prelepo, da bi bilo res

V oči nam najprej pade, da v Zdravstvenem domu Litija sploh ni čakalne vrste niti za napotnico redno, kaj šele za hitro. Seveda je to predobro, da bi bilo res. Že na centrali so nam razložili, da gre za napako, na katero so pristojne tudi že opozorili. Očitno nismo bili prvi, ki smo jih poklicali. Prava čakalna doba ni nič, ampak redno tri mesece, hitro pa slaba dva meseca. Nam je pa prijazen možak, ki se je oglasil na naš klic, dal direktni telefonski številki bližnjih izvajalcev. 

Ultrazvok trebuha | Avtor: Profimedias Profimedias

V Sanomedu, ki izvaja preglede v Zdravstvenem domu Postojna, je po podatkih NIJZ pričakovana čakalna doba z napotnico hitro dva dneva. Na telefon jih ne dobimo, pošljemo jim vprašanje po elektronski pošti in dobimo odgovor, ki nas spet razočara. Naročajo za konec aprila oziroma začetek maja. Hmm. 

Zanesljiv, kot so ljudje, ki poročajo

Ključni problem seznama je to, da ni neposredno povezan s čakalnimi seznami zdravstvenih ustanov, ampak jih vanj vnašajo za to zadolžene osebe "Zanesljivost podatkov, zbranih s pomočjo omenjenega portala, je tako visoka, kot je visoka poštenost in doslednost izvajalcev (oseb odgovornih za vodenje seznama pri posameznem izvajalcu), ki te podatke vnesejo v sistem," so pojasnili na NIJZ. Podatke mesečno preverjajo in o odstopanjih ali neskladjih obveščajo zdravstveni inšpektorat in ZZZS. 

21 je 30, 30 pa 75 dni

V izolski bolnišnici naj bi bila čakalna doba 21 dni, po elektronski pošti so nam odgovorili, da se čaka največ 30 dni. V Medical centru Rogaška naj bi bila čakalna doba 30 dni, a bi nas naročili šele konec maja, torej je v resnici 75 dni. Samoplačniški pregled bi stal 65 evrov. 

Oddaj napotnico, pa boš videl, kdaj prideš na vrsto 

V Zdravstvenem domu Vrhnika se z napotnico sodeč po navedbah na spletni strani naroča le osebno (napotnico oddate v nabiralnik) ali po pošti, o datumu pa so pacienti nato obveščeni po pošti. Naročanje po elektronski pošti je navedeno le v rubriki informacije za samoplačnike, kjer je tudi telefonska številka, na kateri so po eno uro dosegljivi le ob sredah in četrtkih (preiskave opravljajo le ob sredah in petkih popoldan). Kljub temu smo jim poslali elektronsko pošto z vprašanjem, kakšna je čakalna doba za napotnico hitro in odgovorili so nam takoj naslednji dan zjutraj: naročajo za junij. Čakalna doba po podatkih NIJZ je 70 dni.

Čakalnica v UKC | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Samoplačniško: od 40 do 65 evrov

Samoplačniško preiskava stane 45 evrov, pet evrov cenejšo smo našli le v Zdravstvenem domu Grosuplje, v Rogaški pa je na primer dvajset evrov dražja. 

V Splošni bolnišnici Trbovlje bi nas lahko naročili konec maja, čakalna doba je tako dva meseca in pol, kar pomeni, da je podatek NIJZ dokaj točen: pričakovana čakalna dobe je 80 dni. V Zagorju bi v Sonomedu redni termin dobili 22. maja, so se jim pa sprostili dodatni termini, zato bi bil možen pregled tudi sredi aprila, so nam povedali po telefonu. 

Polni smo, sploh ne naročamo

V Zdravstvenem domu Domžale, kjer je čakalna doba za napotnico redno po seznamu na NIJZ 72 dni, so nam povedali, da so do konca maja polni in da bodo predvidoma aprila začeli naročati za junij. V Zdravstvenem domu Grosuplje je na napotnico možen samo ultrazvok srca, ultrazvok trebuha izvajajo le samoplačniško, stal bi 40 evrov. 

Čaka se celo na samoplačniški pregled

V Diagnostičnem centru Bled bi z napotnico prišli na vrsto proti koncu maja, tudi samoplačniško (cena je 50 evrov) ne bi bili na vrsti takoj, ampak šele aprila. V Ultrazvočni ambulanti RCD v Dravljah bi nas lahko naročili v prvi polovici maja, tudi tam pa se 14 dni čaka celo za samoplačniški pregled, ki stane 45 evrov. Prvi možni datum je bil 1. aprila. V ambulanti Medicus paciente s hitrimi napotnicami naročajo za maj, tudi samoplačniško (cena je 47 evrov) pa bi bili na vrsti šele čez slaba dva tedna. 

Skrivnostni odzivnik v UKC Maribor

Avtomatski odzivnik v UKC Maribor nam pove, da se lahko naročimo po elektronski pošti, ki je objavljena na njihovi spletni strani v rubriki Pacienti in obiskovalci, ne povedo pa tega elektronskega naslova. Ko jih pokličemo, izvemo, da ambulantnih ultrazvočnih pregledov ambulantno ne opravljajo. 

Klice smo opravili 17. marca, takrat smo odposlali tudi elektronska sporočila. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar olor
    olor 14:17 24.marec 2016.

    Veliko je nepoštenih zdravnikov, ki mečejo slabo luč na ostale malo manj pokvarjene.

  • Jagijagi1 14:14 24.marec 2016.

    Lepo! Kučan in Zemljarič, pa še Kuštrina sem pozabil!Ne želim vam slabega toda svinjarija je neizmerna!Za vsako rit šiba raste! Upam da jo dočakate tudi vi!

  • Avatar Leon
    Leon 12:55 24.marec 2016.

    Kakšen šef ,takšni uslužbenci ! To si mislil .