Slovenija
37177 ogledov

Naš velik delodajalec bo osrečil na tisoče zaposlenih

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Potem ko so zaposleni grozili celo s stavko, je zdaj eden najbolj uglednih delodajalcev pri nas dvignil oz. uskladil plače z visoko inflacijo.

Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, so zaposleni v podjetju Lek d.d. te dni prejeli obvestilo, da se bodo plače s 1. marcem uskladile z lani izjemno visoko inflacijo pri nas. Potem ko se je v nekaterih slovenskih medijih omenjalo celo grožnje s stavko, so v Leku hitro prisluhnili nezadovoljstvu, ki se je širilo pri delu zaposlenih.

Lek d.d v Sloveniji zaposluje okoli 5500 ljudi na skupno štirih lokacijah: v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah. 

Kot nam je namreč uspelo izvedeti, je Lek uskladil plače z visoko inflacijo v letu 2022. Nezadovoljstvo se je pojavljalo predvsem v lendavskem obratu Leka, na kar so opozorili kar z dopisom na oglasni deski podjetja. Obregnili so se ob številne podražitve, češ da ne morejo več plačevati položnic. "V kolikor se bo ta trend nadaljeval, se bo kmalu pojavilo kar nekaj zaposlenih, ki svojih najemnin, položnic in ostalih obveznosti ne bodo mogli plačevati, četudi so zaposleni pri 'Top delodajalcu leta 2022', 'Družini prijaznemu podjetju', 'Zaposleni pri eni izmed najboljših Novartisovih lokacij'," je med drugim pisalo v zapisu.

denar, posojilo, vračilo, evri Slovenija Spar s potezo, ki dandanes bolj preseneti kot ne

V Leku so sicer plače praviloma zelo dobre, vsaj če gre sklepati po javno dostopnih podatkih (za leto 2021 je povprečna plača zaposlenega znašala 3.767,44 bruto, kar je podjetje uvrstilo celo med "top50" zaposlovalcev po višini plač), a zaposlene je ob ustvarjanju velikanskega dobička zmotilo, da se plače niso uskladile z več kot desetodstotno letno inflacijo. 

V Leku so po dopisu in objavi hitro reagirali in zaposlenim s 1. marcem uskladili plače z visoko inflacijo. Tako so te dni zaposleni dobili sporočilo, da je vodstvo Novartisa odoborilo povišanje plač v Sloveniji. Zanimiv je tudi način, za katerega so se v Leku odločili, saj bodo tistim z nižjimi plačami slednje uskladili za 10 odstotkov, tiste z nekoliko višjimi pa "le" za pet odstotkov. Kar pomeni, da bodo tisti, ki se najtežje prebijajo čez mesec, vsaj procentualno dobili več kot tisti, ki imajo višje plače in lahko z njimi bolj lagodno živijo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • albert6 07:05 16.februar 2023.

    Skrbi Putin da slovencke

  • Clear 05:09 16.februar 2023.

    Omenja se samo Lendava…prvi so začeli v Ljubljani in Mengešu z dopisom glede stavke. O takih plačah v proizvodnji pa nima noben verjetno pisarniški biseri.. kak so tu navedene za leto 2021 3.767,44 bruto… vecina ima 1200€ bruto trenutno.

  • Boschtjan Zupanchich 21:24 15.februar 2023.

    Sploh Ni bil problem v plačah, temveč v zlobi nadrejenih , zato sem zapustil Lek pred cca 7 leti. In mi ni žal, ker drugače bi se še bolj pokvaril kot sem se . Saj niso vsi slabi tam, ampak, ...prikaži več več kot polovica pa . Žal.