Slovenija
93 ogledov

Naša največja zver se zbuja

Medved na cesti Youtube
V gozdu upoštevajmo osnovna priporočila, da se izognemo konfliktom z medvedom. Pse imejmo na povodcu.

Prihaja čas, ko medvedi zapuščajo svoje brloge, sporočajo z okoljskega ministrstva. “Srečanja z medvedi v naravi so izredno redka, saj medved pri nas v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo, in se mu zato izogne, če je le mogoče,” pravijo in dodajajo, da pride do napada v primeru, da se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu.

“Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku,” še opozarjajo.

Ključna priporočila 

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zato zbrali nekaj ključnih priporočil, da se izognemo neprijetnemu srečanju. “V naravi se gibajmo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju, pes pa naj bo na povodcu,” pravijo. Zelo priporočljivo je, da se na glas pogovarjamo, da žvenketamo s ključi in podobno. Tako nas bo medved slišal in se v večini primerov odmaknil.

Če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo, med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, pa se ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi. “Velja tudi splošno priporočilo, da v naravi in v bližini naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost,” še opozarjajo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.