Slovenija
382 ogledov

Naša usta niso smetnjak

“Jejte, kar je jedla vaša nona, ko je bila majhna, in ne jejte po tem, ko pade t Žurnal24 main
Kitajska dietetika. Prehranjevanje kot prefinjena umetnost zdravega življenja.

“Špageti z omako in parmezanom, zraven kos kruha, pa zabeljena solata, ob koncu obroka pa še sladica in skodelica kave. Takšno mešanico hrane in okusov si lahko privoščimo le redko, nikakor pa ne vsak dan,” je na predavanju o bioenergetskem prehranjevanju po tradicionalni kitajski medicini povedala strokovnjakinja s tega področja Lina Lo Faro.

Jemo vse po vrsti

Pojasnila je, da se ljudje pogosto vedemo, kot da so naša usta smetnjak, saj jemo vse po vrsti. Ko se zaradi tega po določenem času pojavijo težave, pa hodimo od enega zdravnika do drugega. Poudarila je, da je potrebna celovita obravnava, saj nismo le jetra, ledvice, srce, sklepi in podobno, ampak eno.

 

Različna pristopa

Energija. V zahodni medicini prevladuje uporaba dietetike v omejevalnem smislu, dieta v tradicionalni kitajski medicini pa vsebuje tudi živila, potrebna za izboljšanje energetske neuravnovešenosti organizma.

Kaj hočejo organi
Lo Farova, ki se s kitajsko dietetiko ukvarja že dolga leta in je znanje pridobivala tudi na Kitajskem, je povedala, da je zelo pomembno spoznati, kaj hočejo oziroma česa nočejo naši organi.

Pet organov – pet okusov
Po tradicionalni kitajski medicini smo ljudje razdeljeni na pet tipov: jetrnega, srčnega, pljučnega, ledvičnega in na tip trebušne slinavke ter vranice. K vsakemu od teh tipov spada eden od petih okusov (kislo, grenko, pikantno, slano, sladko) in čustev (jeza, radost, jok, strah, razmišljanje). Če posameznemu tipu primanjkuje ali ima preveč hrane določenega okusa, to vodi v neravnovesje, potenciranje določenih čustev oziroma spremembo značaja, dolgoročno pa v bolezen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.