Slovenija
79 ogledov

Naša vojska slabo pripravljena

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2012 je slabša kot leto prej, je po prejemu poročila o pripravljenosti vojske danes sporočil predsednik republike Borut Pahor.

A glede na nizko varnostno ogroženost Slovenije, taka stopnja pripravljenosti ne vpliva na varnost naše države in ljudi, je ob tem poudaril Pahor.

Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič sta predsedniku republike, ki je hkrati tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

Po več kot uri in pol trajajočem srečanju je Pahor v izjavi za javnost poudaril, da slabša pripravljenost ne gre na račun usposobljenosti, pripravljenosti in varnosti pripadnikov SV na misijah in operacijah v tujini ter na račun zaščite in reševanja. Po zagotovilih načelnika in njegovih dosedanjih izkušnjah je morala med pripadniki SV zelo visoka, je še izpostavil Pahor.

Problem pa so nizki proračunski izdatki za potrebe obrambnega resorja v zadnjih letih, je dodal. To pa v zadnjem času po Pahorjevih besedah že ogroža zadostno pripravljenost opreme ter njenega vzdrževanja. "Glede tega smo na ultimativnem pogoju," je dejal Pahor, ki ocenjuje, da so se tudi možnosti za dodatno krčenje sredstev za obrambni resor izčrpale.

Po besedah obrambnega ministra se je Slovenski vojski v zadnjih petih letih proračun zmanjšal za skupno 300 milijonov evrov, kar pomeni skoraj letni proračun ministrstva za obrambo.

Slovenska vojska sicer 76 odstotkov svojih sredstev nameni za osebne dohodke zaposlenih, 21 za vzdrževanje opreme in le tri za investicije, je še pojasnil Jakič. Po njegovem bi taka razporeditev na dolgi rok lahko pomenila problem.

Ocena o slabši pripravljenosti sicer po Božičevih besedah konkretno pomeni, da zaostajajo pri nabavi določene opreme, denimo bojnih vozil ter taborne in zaščitne opreme vojakov. Prav tako varčujejo pri vzdrževanju vozil, saj ne vzdržujejo tistih vozil, ki niso ključna za delovanje v miru in na misijah, je dejal.

Kot vrhovni poveljnik obrambnih sil je Pahor dolžan dati usmeritve za leto 2013, je še pojasnil danes. Jakiču in Božiču je tako naložil, naj SV zagotavlja varnost svojih pripadnikov na misijah in operacijah v tujini, se usmerja v usposabljanje posameznikov in enot, dokonča svoje preoblikovanje, izboljša skrb za svoje pripadnike in se posveti zgodnjemu vključevanju v primeru naravnih in drugih nesreč. Jakič je pozdravil predvsem usmeritev zagotavljanja varnosti slovenskih vojakov v tujini.

Obenem pa je Pahor pozdravil namero ministra Jakiča, da z oceno pripravljenosti seznani vlado in državni zbor, kar da doslej ni bila praksa.

Kljub naštetim težavam, ki pestijo SV, pa sta tako Jakič kot Božič izpostavila, da je vojska lani izpolnila vse zadane naloge. Oba sta opozorila tudi, da se je sodelovanje s civilnim delom nadpovprečno realiziralo, Jakič je omenil pomoč vojske pri nesrečah v gorah, pri gašenju požarov in pomoč ob poplavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.