Slovenija
119 ogledov

“Naše telo pozna vse odgovore”

“Starši najpogosteje pridejo k meni zaradi vedenjskih motenj otrok, nediscipline Žurnal24 main
Avigail Mor. Mojstrica komplementarne medicine, učiteljica in terapevtka živi med Izraelom in Slovenijo.

Menda ste postali terapevtka bolj po naključju?
Res, začela sem zaradi lastnih izkušenj. Včasih se s hiperaktivnimi otroki ni nihče ukvarjal. Poročila sem se pri 16, rodila, skrbela za moža, družino. V mojih časih so se dekleta poročala tako mlada tudi zato, da jim ni bilo treba v vojsko. Veste, v Izraelu morajo ženske k vojakom. Ampak jaz se nisem poročila zato (smeh). Nisem si ne mislila in ne želela, da bi kdaj učila, čeprav sem nasledila sposobnosti starodavnih znanj mnogih rodov žensk iz materine rodbine.

Povezali ste uradno zahodno medicino s psihologijo in naravno medicino oziroma s celotnim pogledom na človeka?
Imam licenco za izvajanje naravne bioterapije telesa. Gre za dihanje, način prehranjevanja, gibanje, dotike, aromaterapijo in umetnost govora. Vsak človek ima sposobnosti, da se pozdravi. Ni nujno, da verjameš, pomembno je, da se odločiš. Razumete: ni pogojeno z ničimer, zato deluje! Naše telo pozna vse odgovore. Na predavanjih ljudem samo pokažem, kako naj pogledajo vase.

Projekt Prihodnost otrok je v naših rokah že poteka?
Poskusni projekt delavnic, ki potekajo tako skupinsko kot individualno za otroke, starše in učitelje, že deluje v Novi Gorici. Temelji na naravnem sistemu pomoči otrokom in staršem, ki se spopadajo z motnjami koncentracije, socializacije in komunikacije. Starše učimo, da morajo vse najprej dati sebi. Naučimo jih, kako si vzeti čas, da ga potem lahko delijo z otroki. Počnemo pa nasprotno, kajne? Ves čas posvetimo drugim, za nas pa ga zmanjka. Če imaš otroka, te v prvi osebi ednine ni. Če imaš službo, ne obstajaš.

S katerimi težavami pa pridejo starši najpogosteje k vam?
Največkrat gre za vedenjske motnje, nedisciplino, način vzgoje, ki se mu pridruži neuspeh v šoli, težave s komunikacijo doma in z vrstniki, pa za težave s prehranjevanjem in premalo spanja. Od tod imajo težave s koncentracijo, postanejo hiperaktivni, tudi nasilni in seveda doma niso pri miru niti minuto, vedno zahtevajo pozornost. Starši pa so na drugi strani: “Bodi tiho, bodi pri miru, ne dotikaj se. Ne, ne, ne!” Postanejo živčni, otroci depresivni. Znano? Otrok si razvija negativno samopodobo; pri 13 letih, ko bi njegovi možgani morali biti v ravnovesju, niso. Toda, kako naj bodo, če je otrok do zdaj odraščal z mislijo, da z njim nekaj ni v redu? Po izkušnjah z otroki ni veliko dela, veliko več pozornosti potrebujejo starši in učitelji

Je razlika v razumevanju tega načela med vzhodnjaki in zahodnjaki?
Je, v sprejemanju. Prihodnost je v združitvi znanja Vzhoda in Zahoda. Psihologija telesa in psihologija uma bosta eno. To starodavno znanje v jeziku današnje znanosti prinaša spoznanje, da vsi delamo napake. Na svetu smo zato, da se naučimo delovati, kot je prav, pa tudi zato, da delamo napake. Biti popoln, tega ne smemo zahtevati – ne od drugih, ne od sebe.

Pustite življenju življenje, torej?
Ja, postanimo srečni.

Najpogostejši nasvet za zdravje?
Zelo pomembno je dihanje; na delavnicah ljudi najprej opozorim na to, kako pomembno je in kako se tega žal ne zavedamo. Bralcem še nasvet: okrepili se boste s pitjem prekuhane vode z nekaj kapljicami limone ter orehovimi jedrci, vsaj sedmimi na dan.

Za konec še v prostor radosti, kot mu pravite, v kuhinjo ...
(Smeh.) Ja, kuhinja. Imam celo delavnico z naslovom Umetnost kuhanja, a ne delim receptov. Učim, da je kuhinja lahko osebna klinika za zadovoljstvo, mir, ustvarjalnost, pa tudi organiziranost, čas in red.

Kdo je Avigail Mor
Stara je 64 let in je mojstrica komplementarne medicine, učiteljica in terapevtka. Razvila je preventivni naravni sistem samozdravljenja. Zase pravi, da je najprej ženska, potem mama in babica. V Slovenijo je iz Izraela prvič prišla pred desetimi leti in zdaj je malo tu in malo tam. Na dan našega pogovora je imela še vse v škatlah in se je veselila svojega novega malega bivališča v Žusterni.
Šola. Njena šola deluje že več kot 25 let; predava v Izraelu, ZDA in zadnja leta tudi Sloveniji. Aluma InnoMedic je Inovativna Akademija, ki obsega program šolanja, centre zdravljenja in naravne proizvode. “Beseda aluma izhaja iz hebrejščine in pomeni žarek – snop svetlobe. Povezuje koncepte in orodja konvencionalne medicine, psihologije in komplementarne medicine.”
Delavnice. Z diagnostiko, svetovanjem in terapijo se ukvarjajo v Novi Gorici in Luciji. Trideset terapevtov na individualnih delavnicah pomaga ljudem pri odpravljanju bolečin in blokad iz telesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.