Slovenija
3450 ogledov

"Naši izdelki so varni in so tudi danes šli na trg"

Mesnine Shutterstock
Pri Mesnih deželah Kranjske upajo, da bodo 22. februarja spet normalno delali.

Inšpektorat za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v ponedeljek, 22. januarja začasno zaprl eno največjih mesnopredelovalnih podjetij pri nas Mesnine dežele Kranjske. "Žal mi je, da se je tako zgodilo," je na današnji novinarski konferenci v podjetju v Zalogu povedal direktor Edvard Fonda. "Nismo pričakovali, da bo tak odmev v javnosti, dokaj hitro se je zgodilo in nismo bili pripravljeni. Želeli bi, da ta vtis spremenimo in popravimo. Zaposlenih je 140 oseb, poleg njih še agencijski delavci, zato želimo, da se proizvodnja čimprej zažene." 

salama Slovenija Inšpekcija za mesec dni zaprla obrat podjetja Mesnine dežele Kranjske

Proizvodnja je danes zaprta, del delavcev je na dopustih, del na bolniških, preostali pa v okviru vzdrževalnih ekip pripravljajo obrat na ponovni zagon, ki naj bi se predvidoma zgodil 22. februarja. 

Mesnine dežele Kranjske | Avtor:
Fonda je poudaril, da je obrat v Zalogu podoben večini slovenskih mesnih obratov ter da so izdelki, ki jih proizvajajo, varni. "Povod za zaprtje ni bila kvaliteta izdelkov," je dejal. "Izdelki so tudi v soboto šli na trg, so na policah, so varni in narejeni po vseh evropskih standardih."

Težave zaradi dopustov in bolniških

Priznava, da niso pravočasno izpolnili zahtev inšpekcije, k čemur je po njegovih besedah prispeval "določen vakuum", ki je nastal zaradi dopustov, bolniških in menjav v strokovni službi. Priznava, da imajo tudi določene kadrovske težave. "Mesna industrija je ekonomsko taka, kot je," je dejal. "Prisotna je velika fluktuacija, težko je zagotavljati delovno silo, veliko je tujcev. Pri tem nismo mi nič posebnega, cela mesna industrija v zahodni Evropi sloni na tujcih. Delo ni dobro plačano, meso je socialni artikel in je poceni."

"Ne polemiziramo z inšpekcijo, gre za ureditev odločb, vzdrževalna dela," poudarja Fonda in pojasnuje, da inšpekcija zaprla obrat zaradi števila odločb, ne zaradi vsebine. "Gre za končni seštevek odločb, ki pa niso nevarne, ne ogrožajo življenj, izdelkov. Izdelki, ki so bili v skladiščih, so šli na trg in še danes odhajajo na trg."

"Kamenček v rižu boste vedno našli."

Edvard Fonda, direktor MDK

Poudaril je, da so v zadnjih letih v obrat vložili več milijonov evrov. "To je zelo kompleksen obrat, ki ima deset proizvodnih oddelkov," je razložil. "Ni nov, povsod je kaj za popraviti, a smo v zadnjih letih izredno veliko vlagali. Nova je vsa tehnološka opema, do leta 2012 smo kupili za vsaj pet milijonov opreme, leta 2012 smo obnovili klavnico in vložili dodatnih 2,5 milijona evrov."

Več mesecev jih je inšpekcija opozarjala

Proizvodnjo so ustavili zaradi "ponavljajočih se težav z zagotavljanjem higiene prostorov, z vzdrževanjem prostorov in opreme". V zadnjih mesecih so namreč podjetju izdali več ureditvenih odločb in odločb o prepovedi dejavnosti oziroma prepovedi uporabe posameznih prostorov in živil, ki so se nanašale na hlev, klavnico, prostore za živino, pralnico prevoznih sredstev za prevoz živine, črevarno, vamparno, prostore za proizvodnjo poltrajnih izdelkov, sanitarije in garderobe. 

Ker v MDK ugotovljenih pomanjkljivosti po mnenju inšpektorjev niso v celoti odpravili, so začasno zaprli podjetje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:50 05.februar 2018.

    Po toči zvonit je prepozno,če bi higieno držal na nivoju,jim obrata ne bi zaprli.Poleg tega delajo v tem obratu ljudje,ki majo pet minut cajta in vprašljive higienske navade in merila,zatorej dragi g.direktor mene ne prepričate pa še veliko nas bo takih,žal.

  • kapibara1 14:24 05.februar 2018.

    Sem že našel ne-primerno stvar v prehrambenem izdelku ! Pa se nisem sekiral ! Lepo se zadevo evidentiral, poslal proizvajalcu, ki se je pozorno in primerno odzval-opravičil in seveda za poplačilo-opravičilo nevšečnosti, poslal paket svojih izdelkov. Suho meso+mlečni izdelki+sokovi+konzerve rib( ...prikaži več ta je bila najboljša zgodba)

  • perhan63 14:19 05.februar 2018.

    sam za zaslužek,pa tud na račun kvalitete..ne kupim nič od njih.