Slovenija
6 ogledov

'Nasilje po svetu se nas tiče'

Ministrica je že sinoči potrdila prejem odstopne izjave Kreka, vendar o podrobno Žurnal24 main
V Planini nad Podbočjem, kjer so ustaši leta 1942 ubili večino moških, vas pa požgali, je potekala spominska slovesnost, na kateri je zbrane nagovorila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Kot je po prireditvi dejala, je sporočilo prireditve, da ne moremo ostati brezbrižni, če vidimo, kako trpi in umira civilno prebivalstvo po svetu. V Planini so bili po besedah Jelušičeve žrtve nedolžni civilisti, posebnost te vasi pa je, "da so se ti civilisti, ki so pravzaprav v vseh vojnah najmanj zaščiteni, vrnili v požgano vas", zato gre tu za "zgodbo o nezlomljivi volji in tudi veri v življenje".

Naše sočutje v rokah slovenske vojske
"Živimo sicer v svobodni Evropi, ampak odgovornost za mednarodno varnost ostaja. Ne moremo se obnašati tako, kot da se nas vse to nasilje, ki se dogaja tako na Balkanu, kot na Bližnjem vzhodu in tudi v Srednji Aziji ter Afriki, ne tiče," je poudarila ministrica. To odgovornost za izkazovanje našega sočutja pa smo, kot pravi, "dali v roke našim vojakom in vojakinjam, ki sodelujejo v mednarodnih operacijah in misijah".

„Vidijo in razumejo trpljenje civilistov“
"Ko jih pošiljamo na misije, moramo vedeti, da so to ljudje, ki znajo videti trpljenje civilnega prebivalstva, da so to ljudje, ki znajo razumeti, da je civilno prebivalstvo pravzaprav tisti del ljudstva, ki je najslabše zavarovano in ki tudi najbolj trpi," opozarja Jelušičeva.

"Takrat, ko poskušamo preusmerjati pozornost na to, da je vojska samo potrošnik denarja davkoplačevalcev, pravzaprav nočemo priznati, kaj ta vojska za nas in namesto nas počne v svetu, zlasti v teh najbolj prizadetih delih sveta," je prepričana Jelušičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.