Slovenija
7594 ogledov

V Ljubljani ne bo drugega kroga, Janković pometel z Logarjem

Zoran Janković
1/9
Anže Petkovšek
Po vzporednih volitvah Jankoviću z 58,3 odstotka zanesljiva zmaga v prvem krogu.

Vzporedne volitve, ki jih je za Dnevnik pripravila Ninamedia, kažejo, da je v Ljubljani po pričakovanjih v prvem krogu lokalnih volitev zmagal Zoran Janković

Prejel naj bi namreč 58,3 odstotka glasov volivcev, njegov prvi zasledovalec Anže Logarpa 31,7 odstotka.

Listi Zorana Jankovića pa se obeta 43,2 odstotka glasov.

Na zmago Jankovića kažejo tudi uradni rezultati. P polovici reštetih glasov, je za Jankovića glasovalo 63 odstotkov volilcev, za Logarja pa 27 odstotkov. 

Po zaprtju volišč ob 19. uri se je Janković zahvalil svojim podpornikom in ekipi. "Zahvaljujem se svojim podpornikom in ekipi, ki je tako dobro delala, da so meni ostala samo soočenja," je dejal Janković in napovedal 500 novih projektov v naslednjem letu. 

"Kaže se, da je Anžetu Logarju uspelo angažirati večino glasov na desnici, dobil pa je tudi kakšen protestni glas, ki sicer ne bi šel na desnico. Kandidati v drugih strankah so bili precej nesrečno izbrani. Treba se je zavedati, da je župan bolj kot politik hišnik, ki skrbi za ceste in to, da luči delajo. Če bi želele stranke več narediti, bi morale za kandidata izbrati človeka, ki bi imel za sabo podjetniške izkušnje in bi dajal vtis, da je sposoben kaj praktično narediti. Če bi se pojavil tak kandidat, bi imel Janković bistveno večje težave."
 
Miha Kovač, politični komentator za RTV SLO

Slavje na prostem ob klobasicah in vinu

"Takoj, ko bo rezultat gotov, bomo začeli slaviti," je napovedal Jankovič, ki se je nekaj po sedmi sprehodil med ljudmi. Pred njegovim štabom, kjer so postavili mize, se je v zbralo okoli sto ljudi. Ob glasbi strežejo hrano in pijačo.

Zoran Janković | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zoran Janković | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Prišla je celotna družina in številni podporniki, s katerimi se Janković rokuje in pozdravlja. Tukaj so direktorji občinskih podjetij, člani občinskega sveta, več odvetnikov in nekaj častnih meščanov.

Zoran Janković | Avtor:

Logar zadovoljen z volilno udeležbo

Njegov najmočnejši protikandidat vzporednih volitev ni želel komentirati, je pa izrazil zadovoljstvo nad z volilno udeležbo. "Toliko smo prevetrili kotlino, da se je volitev udeležilo za približno deset odstotnih točk več volivcev kot na prejšnjih volitvah," je dejal Logar. "Z agilno kampanjo se da predramiti volilno bazo in je dober obet za naprej." 

Dodal je, da je zanimivo, da sta, če rezultati vzporednih volitev držijo, dva kandidata dobila 90 odstotkov vseh glasov. "To je vprašanje za vladajočo koalicijo, kakšne kandidate predlagajo v Ljubljani," je dejal Logar. "Če bi koalicija, ki trenutno vlada v Sloveniji, ponudila močnega kandidata, bi imeli drugi krog."

Janša mu je čestital za dober boj

Prvak SDS Janez Janša je Logarju čestital za dober boj. Ob tem pa je dejal, da je Ljubljana "specifična po prijemih volilne kampanje in volitvah". "Gre za nekatere stvari, ki jih obvlada samo Zoran Janković," je komentiral Janša. Ob tem je dodal, da je trend pozitiven, kar nakazuje precej višja volilna udeležba.

"Veseli smo tudi dobrih signalov, ki prihajajo iz cele Slovenije in ki kažejo na dobre rezultate po vsej državi," je še povedal Janša. Na vprašanje, kdo lahko premaga Jankovića, je Janša dejal, da Ljubljančani.  

Janša je povedal, da ga veselijo trendi, rezultat pa pač ne. "Očitno je tu metoda, ki jo uporablja aktualni župan bolj učinkovita od demokracije," je izid komentiral Janša. "Ljubljana je stvar Ljubljančanov. Jaz nisem Ljubljančan, a če bi živel v Ljubljani, bi me ta rezultat skrbel. Predvsem, ker se prijemlje neko geslo, ni važno, kaj delaš, važno, da si naš."

Janšo veseli nekoliko višja volilna udeležba. "Rezultati kažejo, da bo v celi Sloveniji samo za SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo," je dejal Janša. "LMŠ bo očitno dobil manj kot 2-odstotno podporo." Obregnil se je tudi ob dejstvo, da je med ljudmi, ki so sodelovali v kampanji ljubljanskega župana, mož ene od urednic RTV Slovenija. 

Ekonomist Rado Pezdir, ki je v kampanji podpial Logarja, je čestital županu Jankoviću za zmago, a dodal, da se boji, "da bo to zenit njegovega mandata". Obenem pa kritično gleda na odločitev levih političnih strank, da v Ljubljani ne pošiljajo v boj prvokategornikov in da so teren prepustile Jankoviću. Medtem pa je na desni strani čutiti povezovanje na terenu.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • miki1234 07:37 19.november 2018.

    kangler, jankovič, popovič... a je IQ v sloveniji res v zatonu ?

  • Avatar olor
    olor 07:23 19.november 2018.

    Sedaj kritizirati je brez veze. Če ste toliko proti, bi šli na volišča in glasovali za drugega.

  • maresem 07:13 19.november 2018.

    Čestitke ljubljančani, oh, pardon.... ćefujanćani. Slovenceljni, ki ste volili to mafijo - res ste nizko padli. Pokajte za BG.