Slovenija
27087 ogledov

Naslednji teden policija izvaja poostren nadzor po vsej državi

policija
1/6
Žurnal24 main
Akcija bo potekala po vsej državi.

Agencija za varnost prometa bo v sodelovanju s policijo od 15. do 28. januarja 2018 prežala na voznike, ki za volanom telefonirajo. 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.).

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšujeta zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, pa je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji.

telefoniranje med vožnjo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tudi prostoročno telefoniranje ni varno

Številne študije kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je lansko leto z nevro znanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa se tudi zaznavanje okolice in prometa.

Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja tudi večje tveganje pri odločitvah. Slednje ne velja le za voznike motornih vozil, temveč tudi kolesarje. A tudi prostoročno telefoniranje ni varno, saj tuje raziskave kažejo, da je tudi uporaba prostoročne opreme za telefoniranje med vožnjo lahko prav tako pomemben dejavnik odvračanja pozornosti voznika kot običajna uporaba mobilnega telefona brez prostoročne opreme.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štiri krat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

telefoniranje med vožnjo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V lanskem letu je policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (skupaj 14.496, od tega 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prioritet agencije, kjer se bodo še naprej zavzemali za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev.

Policija | Avtor: Sašo Despot Sašo Despot
Po njihovem predlogu bi veljala uporaba mobilnega telefona za vožnjo kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke. Potekala bo tudi medijska kampanja, s katero bodo širšo javnost osveščali o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policija bo v času akcije izvajala nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:06 13.januar 2018.

    Kaj roparja bank so že prijeli?? Morebiti pa je inkasantstvo edino kar znajo?? Pardon tudi stavkati za večje plače jim ni tuje!!

  • zdrej 07:32 13.januar 2018.

    "Številne študije kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je lansko leto z nevro znanstveniki opravila agencija, dokazujejo, ... " Katere so te raziskave in kdo jih je delal, katera agencija? Potem mora biti prepovedan tudi pogovor s sopotniki. Saj ta ...prikaži večta je še bistveno nevarnejši, ker ti pogled odvrača od smeri vožnje. Policija nima nobenih zapisov o pogovoru kot vzroku za nesrečo. Torej???!* Ter ko si pijan si pijan. Ko se pa pogovarjaš, pa se lahko v momentu nehaš. A je to upoštevano??????

  • ae8aecafd0d127e29826f17b5a598081f0e7e32b 18:58 12.januar 2018.

    Lavdan, ne seri. Podatki so znani in prosto dostopni vsakomur. VEČINA nesreč je povzročena zaradi distrakcij s telefonom (vir: https://www.cmtelematics.com/press/new-data-cambridge-mobile-telematics-shows-distracted-driving-dangers/)