Slovenija
37 ogledov

Našli manjkajoči člen?

Profesor Lee Berger je med raziskovanjem jam blizu južnoafriškega Johannesburga Žurnal24 main
Lee Berger je blizu Johannesburga odkril popolnoma ohranjeno okostje otroka, staro okoli dva milijona let. Poznavalci menijo, da so našli manjkajoči člen med človekom in opico.

Nova vrsta primatov, ki spada med hominide, velja za povsem novo odkritje v evolucijski veji primatov, kamor spadamo tudi ljudje. Hominidi so člani družine Hominidae, kamor spada tudi človek. Poznavalci so prepričani, da skoraj popolnoma ohranjeno fosilirano okostje pripada doslej neznanemu človeškemu predniku, ki bi lahko predstavljalo manjkajoči člen med človekom in opico.

Znanstveniki, katerim je pripadla čast preučevanja revolucionarnega okostja, zatrjujejo, da si najdba deli karakteristike s Homo habilisom ali spretnim človekom, ki je živel pred dvema milijonoma let, sočasno s sorodnim rodom človečnjakov. Domovanje “spretneža“ je bila Kenija in severna Tanzanija. Hodil je že vzravnano, odlikovalo pa naj bi ga abstraktno razmišljanje, kar dokazuje sistematično izdelano kamnito orodje.

Nov zapis človeške evolucije
Novo odkritje bi utegnilo po mnenju strokovnjakov na novo napisati zgodovino človeške evolucije in zapolniti manjkajoče člene v njeni razlagi. Znanstveniki bodo s pomočjo okostja izdelali celovito podobo manjkajočega člena. Po poročanju nekaterih svetovnih medijev so zaenkrat zelo skrivnostni glede odkritja, kar dela znanstveno javnost še bolj nestrpno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.