Slovenija
1495 ogledov

Našli prihranke, a še vedno rekorden proračun

Marjan Šarec Saša Despot
Kljub 100 milijonov prihrankov, so odhodki še vedno višji kot pretekla leta.

Proračunski uporabniki so našli za skupaj 100 milijonov evrov prihrankov, kot jim je prejšnji teden naložil finančni minister Andrej Bertoncelj. Vlada je namreč danes potrdila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. "Oba sta razvojno in socialno naravnana ter skladna z domačim fiskalnim pravilom," je dejal Bertoncelj.

Andrej Bertoncelj Alarm na vladi Slovenija Vlada stopila na zavoro, zamrznili so proračun

Nižja napovedana gospodarska rast

Ker je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj prejšnji teden znižal napoved rasti s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke v prihodnjem letu za skupaj 100 milijonov evrov. Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je tako za leto 2020 postavljena pri 10,350 milijarde evrov.

Čeprav se je znižala z 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos, je to največ doslej. Proračunski porabniki so morali svoje proračunske apetite oklesti za po približno odstotek, kar so, kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal predsednik vlade Marjan Šarec, tudi storili.

"Ne gre si zatiskati oči, da prihaja ohlajanje"

"To je najpomembnejši dokument, ki ga vlada sedaj pošilja v DZ. V obeh proračunih smo zasledovali cilj, da sta socialno in razvojno naravnana," je izpostavil. Dogajanje bo odvisno od gospodarske rasti. Kot je dejal, "zaenkrat kaže na dvakrat višjo rast, kot je povprečje območja evra, a ne gre si zatiskati oči, da prihaja do določenega ohlajanja; ne govorimo o krizi, a treba je biti pozoren".

Andrej Bertoncelj | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance Saša Despot

Socialno in razvojno naravnanost obeh proračunov je izpostavil tudi Bertoncelj. "Veseli me, da imamo proračuna na ravni vlade pod streho. Sta dobra, nista idealna, smo pa sestavili optimalen proračun v danih razmerah," je ocenil.

Letos so tako po njegovih besedah "začeli s preventivnimi ukrepi za zmanjševanje potratnosti javne uprave". "Za leto 2020 pa smo se soglasno dogovorili, da znižamo porabo za 100 milijonov evrov oz. po en odstotek na 14 ministrstvih," je dodal.

O zaupnici se še ni odločil

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Slovenija Rekorden proračun, pa še vedno premalo sredstev

K proračunoma je vlada sprejela tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki je po besedah ministra "tehnični izvedbeni dokument", ter spremljajoče dokumente, ki jih sedaj pošilja v DZ. Vlada bo do sredine oktobra pripravila osnutek proračunskega načrta in ga posredovala Evropski komisiji. Vse potrebne dokumente pa bo ministrstvo posredovalo v oceno tudi fiskalnemu svetu, je dejal minister.

Šarec je medtem še povedal, da se glede morebitne vezave zaupnice na sprejem proračunov v DZ še ni odločil. "O zaupnici se še nisem odločil, imamo še nekaj časa. Ko bo zadeva v DZ, se bomo odločali glede na dano situacijo," je dejal.

Komentarjev 8
  • Naklonsky 07:58 20.september 2019.

    Rekorden proračun - jasno, da sledi rekordna zadolžitev. Res je, da komedijant naslednjega mandata ne bo videl - za primankljaj in slabo vodenje države bodo tako krivi drugi.

  • alfagirl 20:20 19.september 2019.

    Bertoncelj še vedno varčuje na račun upokojencev. Najlažje je delati po liniji najmanjšega odpora.

  • Avatar praufo
    praufo 20:05 19.september 2019.

    človek ki vodi vlado je komaj spacal srednjo lesarsko šolo, cel kup popravnih izpitov (pa še hvalil se je s tem, ker se poserje na svoj narod)... miljoni so ki jih ne vedo kam vtaknit, sicer pa milijarde ... mogoče ...prikaži več so pa to pretežke igračke ... pa kdo je lahko v tej državi sploh še resen, res nam gre predobro, da se eni tako zajebavajo, res