Slovenija
444 ogledov

Nastala je nova stranka Levica

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo Facebook
Na levici imamo novo stranko poimenovano Levica. Nastala je na združitvenem kongresu IDS in Trsa. Koordinator Levice bo vodja poslanske skupine ZL in dosedanji koordinator IDS Luka Mesec.

Za koordinatorja stranke Levica je večina potrdili dosedanjega vodjo IDS in vodjo poslancev ZL Luko Mesca. Mesec je bil edini kandidat za ta položaj, v nagovoru zbranim pa je poudaril nov začetek. Za njegovo namestnico so izvolili poslanko in dosedanjo predsednico Trsa Violeto Tomić.

Pred kongresom je IDS zapustilo 94 članov, a to jim danes razpoloženja ne bo pokvarilo, je že pred kongresom napovedal Luka Mesec, ki z združitvijo v Levico pričakuje konec notranjih bojev.
Za program nove stranke je od 171 članov kongresa glasovalo 168 članov. V programu izpostavljajo prepričanje, da boj za socializem ne more biti omejen le na politični sistem, temveč mora zajeti vse sfere družbenega življenja.

Temeljni gradniki socializma za 21. stoletje

Kot temeljne gradnike socializma za 21. stoletje, ki povzemajo program nove stranke, izpostavljajo proizvodnjo za zadovoljevanje človeških potreb, družbeno in skupnostno lastnino produkcijskih sredstev, demokratično načrtovanje gospodarstva, načrtovanje obsega gospodarstva v skladu z zmožnostmi okolja, demokracijo na delovnih mestih, solidarnost, širjenje politične demokracije, miroljubno sobivanje in enakopravnost narodov.

V razpravi je izstopalo vprašanje obrambe ter možnosti uvedbe naborništva. Slišati je bilo stališča za in proti temu, pa tudi poziv, da v program dodajo poglavje o varnosti. Razpravljavci so med drugim opozorili še na opredelitev o infrastrukturi in obnovljivih virih energije ter na zavzemanje za univerzalni temeljni dohodek.

Po statutu stranke Levica bo za sklepčnost kongresa, ki se bo sestajal enkrat letno, potrebna udeležba vsaj 50 odstotkov članstva stranke. Organe stranke bodo volili vsaki dve leti.

Svet stranke po statutu sestavlja največ 43 članov, od tega 25 izvoljenih na kongresu, 18 jih bodo predlagali pokrajinski odbori. V statutu navajajo tudi možnost simpatizerstva stranke. Simpatizerji lahko sodelujejo pri delovanju in uresničevanju načel stranke, imajo pravico biti obveščeni o delu stranke, vendar jim ni treba plačevati članarine in nimajo pravice biti voljeni v organe stranke ter v njih nimajo glasovalne pravice. Statut stranke predvideva tudi izvedbo notranjega referenduma.

Komentarjev 27
 • Avatar Leon
  Leon 09:28 26.junij 2017.

  Kaj bi se zgodilo z Rusijo,če ne bi imeli Putina ? Za Venezuelo je samo vprašanje samostojnosti ali pa se prodajo kot Slovenija . To je zelo visoka cena !

 • Avatar Leon
  Leon 09:21 26.junij 2017.

  Spomnim se da so ob izvolitvi v ZL Luko Meseca nekateri označili za Trockega ? Kaj to pomeni v drugem mandatu stranke Levica ?

 • Ferluci 07:48 26.junij 2017.

  Levaki bi odločali o Sloveniji? Ta je pa močna...