Slovenija
39 ogledov

Nasveti pred navalom v hribe

Današnji pohod policistov (Foto: A. F.) Žurnal24 main
Kako v hribe na čim bolj varen način? V prvi vrsti poskrbite za dobro počutje in ustrezno telesno pripravljenost.

Čelada, primerna obutev, dovolj tekočine, krema za obraz in še bi lahko naštevali. Ob razmahu poletne sezone in množičnem obisku gora preglejmo nekatera osnovna pravila, ki jih je v gorskem svetu več kot priporočljivo spoštovati.
"Tudi letos je največ zdrsov, sledi nepoznavanje terena in telesna nepripravljenost," je za Zurnal24.si glede statistike nesreč povedal Dušan Polajnar z Gorske reševalne zveze (GRS). Vsem planincem svetuje: "V visokogorju je še vedno sneg, še vedno so možni zdrsi. V mislih naj imajo tudi morebitna popoldanska poslabšanja, zato naj gredo zgodaj na turo. Opoldne ali v začetku popoldneva naj bodo že v koči ali dolini. Glede na to, da je zelo vroče, je nujno veliko piti. Nevarnost dehidracije je v tem času res velika. Oprema je odvisna od cilja. Pomembno je, da se dobro zaščitimo in da nas na soncu ne opeče."

 

Pazljivo pri klinih

Na številnih planinskih poteh pri nas so nameščena varovala (klini, vrvi), pri katerih moramo biti zelo pazljivi. Preden se za njih primemo oziroma se na njih naslonimo s svojo telesno težo, preverimo, da niso razrahljana. Pri morebitnem plezanju je treba upoštevati pravilo treh opornih točk, po katerem le z eno roko ali nogo iščemo oporo. Na vrhu se je priporočljivo vpisati v planinsko knjigo, saj s tem v primeru iskanja olajšamo delo reševalcem.

Kako ravnati, če nas ujame nevihta?

Čelada ni obvezna, je pa priporočljiva; na planinski zvezi se sicer zavzemajo, da bi postala obvezna. Še pred odhodom v gore moramo preveriti, kakšna je vremenska napoved. "Če nas ujame nevihta, moramo čim prej iti z grebenov, najvišjih točk gora. Preden se planinci odpravijo na pot, naj pogledajo okoli sebe. Deževni oblaki se le nekaj časa zbirajo in lahko jih tudi sami opazimo," pravi Polajnar.

V primeru, da se zgodi najhujše in potrebujemo pomoč, pokličemo 112. "Sporočiti je treba ime in priimek, kje se nahajajo, kakšna nesreča se je zgodila oziroma kaj smo videli, da se je zgodilo, naša ocena glede vrste nesreče. Operater še vpraša, ali je v bližini možnost pristanka helikopterja in kakšno je vreme."

Večina nesreč se sicer zgodi med dvanajsto in tretjo uro ob sestopu zaradi utrujenosti. Vse več je nesreč pri adrenalinskih športih, povečuje pa se tudi število primerov srčnih kapi pohodnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.