Slovenija
71 ogledov

Natakarji najbolj zaželeni

Fakulteta za management v Kopru naj bi nezakonito v absolventski staž vpisala 60 Žurnal24 main
Študentsko delo. Povečana je ponudba s področja pospeševanja prodaje in gostinstva. Ponudba raste. Junija za 10 odstotkov več oglaševanih del kot lani.

Urne postavke študentskega dela kljub gospodarski krizi ostajajo enake, zagotavljajo na e-Študentskem servisu, se pa razlikujejo glede na regijo.

4,2 evra na uro je povprečna urna postavka za študentsko delo, pravijo na e-Študentskem servisu.

Povprečna urna postavka je po njihovih informacijah 4,2 evra na uro. Lažja fizična dela so plačana okoli 3,5 evra na uro, težja tudi sedem evrov na uro, povprečna urna postavka za gostinska dela je štiri evre in več. "Urne postavke so najvišje v Ljubljani in na Obali," pravi Matjaž Minatti iz Agencije M servis.

Nadomeščanje dopustov
V poletnih mesecih je v ponudbi študentskih servisov nekoliko več strežbe zaradi letnih vrtov, promocij na številnih prireditvah in dela na kopališčih, pa tudi v pisarnah, ko gre za nadomeščanje dopustov, pravi Andreja Keglević s Študentskega servisa (ŠS) Maribor.

Preverite, katera podjetja so med neplačniki
Iskanje dela. Redno pregledujte ponudbo prostih del, pri iskanju bodite fleksibilni, pred začetkom se dogovorite o pogojih: zlasti urni postavki in rokih plačila.

Pred začetkom. Pridobite čim več informacij o podjetju, ki ponuja delo. Na spletni strani Neplacniki.info je objavljen seznam podjetij, ki s plačilom zamujajo več kot 60 dni.

Delo v tujini. Največ informacij je dostopnih na spletu: Evropski mladinski portal, mreža Eures, STA Ljubljana, PickingJobs.com, SummerJobs.com, ResortJobs.com in drugi.

Nenavadno. Med manj običajnimi študentskimi deli smo zasledili pomoč v savni, košnjo, poziranje kot fotomodel, statiranje in igranje harmonike

Na e-Študentskem servisu zaznavajo večji upad ponudbe študentskega dela v proizvodnji. Zaradi gospodarske krize sicer servisi opažajo upad števila ponujenih del že od leta 2008. Dno je ponudba dosegla aprila 2009, ko je bil upad 51-odstoten, junija pa že opažajo desetodstotno rast glede na lanski junij, pravijo pri e-Študentskem servisu.

Promocije, animatorji
"Ponudba dela v tujini se je povečala z odprtjem mej in prostim pretokom delovne sile v EU," pravijo na e-Študentskem servisu. Ponudniki oglasov so po njihovih navedbah v večini slovenska podjetja, iščejo pa predvsem animatorje, hostese, ljudi za različne promocije, varstvo, prevajanje, poučevanje, delo v turizmu in podobno.

“Podjetja iščejo delo vse leto, ni pa velikega povpraševanja,” pravijo na Študentskem servisu Maribor, kjer na leto za delo varušk au-pair v Veliki Britaniji, ZDA ali Kanadi objavijo le dve ali tri ponudbe. Na M servisu pa poleti ponujajo tudi delo na Hrvaškem.

Manj dela za študente
Še bolje bomo uveljavljali fleksibilni delovni čas zaposlenih in iskali druge priložnosti za zaposlovanje, na primer upokojencev, nezaposlenih. Tako so v Mercatorju odgovorili na vprašanje, kako bodo zaradi zakona o malem delu nadomeščali študentsko delo.

Študentska država
"Največji naročnik študentskega dela so proračunski porabniki in javna podjetja," pravijo na e-Študentskem servisu. Na kmetijskem ministrstvu so nam povedali, da bodo skladno z varčevalnimi ukrepi vlade tudi v prihodnje zmanjševali obseg študentskega dela. "Delovne procese, v katere smo vključevali študentsko delovno silo, bomo poskušali racionalizirati," dodajajo.

V dejavnostih z majhno dodano vrednostjo, kakršni sta gradbeništvo in proizvodnja, študentov ni, saj so dražji od redne delovne sile, so sklenili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.