Slovenija
11225 ogledov

Ne bakrenih kovancev, darovati bi morali 50 evrov, svetuje župnik

velika noč
1/3
Anže Petkovšek
Ne mečite bakrenih kovancev, ampak vsaj 50 evrov, za velikonočno darovanje priporoča ihanski župnik Andrej Marko Poznič.

Ihanski župnik objavil navodila, koliko je treba nameniti za velikonočni ofer oziroma praznično darovanje. Navodila je objavil v velikonočni prilogi oznanil, ki so dostopna tudi na spletu. 

"Navada je, da se na veliko noč zaključi mašo z darovanjem za potrebe župnije. Na ta dan ne mečemo bakrenih kovancev, kakor to delajo mnogi pri pogrebih v svojo sramoto. Vsak naj daruje po svojih močeh, vendar toliko, da ga ne bo sram, če bi komu moral povedati, koliko je vrgel! Vrzi toliko, kolikor moreš, kolikor te vsaj malo zaboli in - v nespameti govorim - če se že hočeš pohvaliti, toliko, da bi te drugi občudoval," je zapisal v oznanilih.

"Mislim, da imajo tisti, ki redko pridejo v cerkev, večjo dolžnost ob takšni priložnosti dati nekoliko več kakor oni, ki redno podpirajo župnijo. Nekaj let nazaj sem priporočil prvim 50 €. Ostajam pri tem priporočilu," je zapisal.

Na spletu se je sprožil pravi val ogorčenja, mnogi namreč menijo, da je tovrsten nasvet neokusen. Za pojasnila smo zaprosili ljubljansko nadškofijo.

Jezus je bil sicer še precej bolj radikalen, bogatašu je namreč svetoval, naj proda vse, kar ima, a naj denar razdeli ubogim, ne pa podari njemu in apostolom. "Jezus mu je rekel: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!« Ko je mladenič slišal to besedo, je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje. Jezus pa je rekel svojim učencem: »Resnično, povem vam: Bogataš bo težko prišel v nebeško kraljestvo. In spet vam povem: Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo.«" je zapisano v svetem pismu. 

V zvezi z darovanjem je zelo znan je tudi odlomek, ko Jezus pohvali vdovo, ki je v tempeljsko zakladnico vrgla le dva novčiča. "Sedèl je nasproti zakladnici in gledal, kako množica meče denar vanjo. Mnogo bogatih je veliko vrglo. Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva novčiča, to je en kvadrant. Tedaj je poklical k sebi svoje učence in jim rekel: »Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico. Vsi so namreč vrgli od svojega preobilja, ta pa je dala od svojega uboštva vse, kar je imela, vse, kar potrebuje za življenje," piše v svetem pismu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Janez 09:06 16.april 2019.

    Večina župnikov je gejev je potrdila nedavna raziskava, zraven so še pohlepni. Kdo bo še hodil v cerkev in verjel politikom, ki podpirajo takšno cerkev?? Upam, da bodo Slovenci kmalu spregledali!!

  • Avatar 3Kurbe2Drevesa
    3Kurbe2Drevesa 22:44 15.april 2019.

    Verniki morajo prispevati po 50€ za "ureditev cerkve" medtem ko se v vatikanu dobesedno kopajo v zlatu?!? Kaj ne pripadajo oni isti sekti? Da jim jebem sunac! Čakam modernizirano cerkev; 300" TV nad oltarjem na njem pa: Pošlji GREH 5 za uboge duše.

  • bojovi 22:37 15.april 2019.

    Naj si ga potegne sam sebi, če hočeš da pridem v cerkev mora župnik dati meni 150€. RKC nima nobene veze z bogom ali vero.