Slovenija
15 ogledov

Ne bo denar davkoplačevalcev

(Foto: Anže Petkvošek) Žurnal24 main
Ključni razlog dokapitalizacije NLB je njena sanacija z davkoplačevalskim denarjem, pravi predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Vizjak. Križanič: ne bo denar davkoplačevalcev.

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Vizjak je za zurnal24.si dejal, da je predlog za uvrstitev te točke na dnevni red seje sprožil kot predsednik komisije, "ker so zelo različne informacije in utemeljevanja pristojnih potreb te dokapitalizacije".

Iz NLB so v sredo sporočili, da bo podrobnosti glede morebitne dokapitalizacije banke najprej obravnaval nadzorni svet banke, nato pa bo banka o tem obvestila tudi javnost.

Finančni minister France Križanič pa je v torek ocenil, da se trenutno ne mudi, saj banka dokapitalizacije ne potrebuje zaradi likvidnostnih težav, temveč za nadaljnjo rast in krepitev posojilne dejavnosti.

"NLB namreč trdi eno, Banka Slovenije trdi drugo, ministrstvo za finance pa je spet neprepričljivo. Več kot očitno se kaže, da se želi pod krinko neke načrtovane razvojne politike banke banko sanirati z davkoplačevalskim denarjem in da je to ključni nalog te dokapitalizacije," pojasnuje Vizjak.

Poslanec je tako prepričan, da želi banka prepričati državo, naj vloži v banko denar in sanira razmere, saj zadnji poslovni rezultati banke za leto 2009 ne kažejo rožnate slike.

"Banka je imela vrsto nekih tveganih plasmajev in naložb in posledično slabitev."

"Prav je, da si nalijemo čistega vina, da si pojasnimo zelo konkretne razloge za to dokapitalizacijo, in če so razlogi za dokapitalizacijo prepričljivi, razvojni, v redu. Za zdaj teh dokazov ali prepričljivih navedb pristojni nimamo," zaključuje sogovornik.

Predsednik uprave NLB Božo Jauševič pravi, da dokapitalizacija v tem trenutku res da ni potrebna, bo pa nujna v prihodnosti zaradi določenih spremenjenih pravil. Tako naj bi NLB dokapitalizirali z 250 milijoni evrov najverjetneje že v začetku prihodnjega leta.

Minister za finance Franc Križanič pa pojasnjuje, da bo vladi predlagal sodelovanje pri kapitalizaciji NLB, če ga bo prepričal načrt uprave banke. Denar pa tokrat ne bo šel iz davkoplačevalskega žepa. Se bo pa zagotovo zavzemal za ohranjanje deleža države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.