Slovenija
17 ogledov

Ne bo dovolj denarja?

Najpomembnejši ukrep je temeljito umivanje rok. Fotografija je simbolična. (Foto Žurnal24 main
Materialni stroški. Trebanjska osnovna šola ima resne težave, novomeške ne več.

Na Osnovni šoli (OŠ) Trebnje imajo težave, ker so letos za materialne stroške dobili enako višino sredstev od Občine Trebnje kot lani, nam je povedala ravnateljica Rožica Zakšek.

“Ni upoštevan niti odstotek rasti inflacije, zato imamo letos kar resne težave,” je izpostavila. “Zelo se je podražilo ogrevanje. Zvišalo se je premoženjsko zavarovanje za podružnico v Dolenji Nemški vasi, saj je bila zgradba obnovljena in ima nove prostore, na novo zgrajena je telovadnica. Vrednost je zdaj precej večja, a sredstva občine so enaka,” je pojasnila.

Po zakonu

Zagotavljanje sredstev. Skladno z zakonodajo mora ustanovitelj šolam med drugim zagotoviti sredstva za materialne stroške, to so elektrika, komunala, ogrevanje ter zavarovanje nepremičnin in opreme.

Ali bo občina pokrila primanjkljaj, smo želeli vprašati vodjo oddelka za družbene dejavnosti Darinko Trdina, a je bila odstotna.

Skladno z dogovorom
“Mestna občina Novo mesto zagotavlja sredstva za kritje materialnih stroškov tako, kot smo se dogovorili spomladi,” nam je povedala Sonja Simčič, ravnateljica OŠ Grm. Lani so imele namreč tudi novomeške osnovne šole velike težave, ker jim je občina namenila premalo denarja.

“Občina izpolnjuje svoje obveznosti, kot jih mora po zakonu in kot smo se dogovorili. Na začetku šolskega leta smo se tako lahko ukvarjali z vsebinskimi stvarmi, med poletjem pa smo lahko šolo investicijsko vzdrževali,” je pojasnila Simčičeva. Kot nam je povedala Irena Hlača, ravnateljica OŠ Šmihel, tudi oni trenutno težav nimajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.