Slovenija
18 ogledov

Ne bodo odnehali

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Sredstva. MOP: Občina do kohezijskih sredstev ni upravičena. Občina: Direktiva dopušča izjeme.

Topliška občina s projektom, ki vključuje nadgradnjo čistilne naprave Dolenjske Toplice in izgradnjo kanalizacijskega sistema v Podhosti, ni upravičena do sofinanciranja iz kohezijskega sklada, trdijo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Župan Franc Vovk pa opozarja, da evropska direktiva o ravnanju z odpadnimi vodami dopušča izjeme, ki so tudi že bile narejene.

Odvajanje in čiščenje
Infrastruktura. Projekt Občine Dolenjske Toplice vključuje nadgradnjo čistilne naprave Dolenjske Toplice z dva tisoč na štiri tisoč populacijskih enot, in sicer s priključitvijo dodatnih 1.400 prebivalcev na čistilno napravo in izgradnjo 2,2 kilometra kanalizacijskega sistema v Podhosti, s katerim bi se na primarno kanalizacijo priključilo skoraj 200 prebivalcev. Naložba je ocenjena na štiri milijone evrov.

 

Pilotni projekt
Čistilna naprava in kanalizacijski sistem v topliški občini sta del projekta Porečje Krke, ki je stekel leta 2004, vanj pa je vključenih šest občin. Projekt je bil takrat imenovan za pilotni projekt MOP. “MOP je v vsem tem času zadevo ne samo koordiniral, ampak tudi že imel stroške z izdelavo dokumentacije,” je pojasnil Vovk in dodal, da pilotni projekt razume kot nekaj, iz česar se bodo lahko vsi česa naučili, pozneje pa ga bodo lahko uporabili kot recept za druge projekte.

Merila
“Vsi projekti, ki se sofinancirajo iz kohezijskega sklada, morajo zadostiti merilom Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013 (OP ROPI) iz leta 2007,” so nam pojasnili na MOP. V tem programu je določeno, da je skladno z evropsko direktivo o ravnanju z odpadnimi vodami in predpristopno pogodbo Republike Slovenije k EU treba vse aglomeracije z obremenitvami, večjimi od dva tisoč populacijskih enot, opremiti s kanalizacijo in čistilno napravo do konca leta 2015. “Ker v občini Dolenjske Toplice ni nobene aglomeracije, ki bi bila večja od dva tisoč populacijskih enot, projekt ne ustreza merilom OP ROPI in ga posledično ni možno sofinancirati iz sredstev kohezijskega sklada,” so še povedali.

Direktiva dopušča izjeme
“Ta evropska direktiva istočasno dopušča in celo predvideva izjeme,” pa je izpostavil Vovk in dodal, da je bilo med zadnjimi izjemami v Sloveniji porečje Sore. “Zakaj je Sora lahko izjema, Krka kot pilotni projekt pa ne, mi tudi minister ni znal povedati,” je pojasnil župan, ki namerava zdaj podati poslansko vprašanje. “Moj naslednji korak je evropski komisar za regionalni razvoj Johannes Hahn, s katerim sem lahko v stiku vsak mesec, saj sem član odbora regije,” je dodal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.