Slovenija
41 ogledov

"Ne bomo plačevali malopridnosti bančnega sistema!"

sindikati Anže Petkovšek
Sindikati napovedujejo, da se o dodatnih varčevalnih ukrepih v javnem sektorju ne bodo pogovarjali, dokler vlada ne razišče vsa dejstva glede krpanja bančnih lukenj.
"Ne bomo plačevali malopridnosti našega bančnega sistema!" je naslov javnega pisma, ki so ga premieru Cerarju poslali predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS).
 
Ceraja sindikati opozarjajo, da v varčevalnih ukrepih ne vidijo več nobenega smisla, saj bo prirejanje metodologije za izračun bančne luknje stalo med milijardo in milijardo in pol evrov, kar je petkrat več kot znaša dogovor za varčevanje v javnem sektorju v letu 2015.
 

Bankam ni treba niti tvegati

Banke poslujejo dobičkonosno ne da bi jim bilo treba tvegati, saj dobiček ustvarjajo z obrestnimi
prilivi od državnih obveznic. Samo NLB je imela konec septembra lani za 350 milijonov državnih obveznic in še za 640 milijonov evrov obveznic DUTB, na katere dobivajo od 3,75 do 4,5 odstotne obresti.
"In medtem ko kapitalsko prenapihnjene banke še dodatno služijo z državnimi obveznicami, dosti njihovih komitentov, ki so izgubili zaposlitev v stečajih, zaman že nekaj let čakajo na poplačilo svojih terjatev," so zapisali v pismu pod katerega sta se podpisala Branimir Štrukelj in Dušan Semolič.
 

Na prvem mestu naj bodo delavci, ne banke

Od vlade zahtevajo, da tako sproži ustrezne preiskave, ki bodo do konca razjasnile vsa dejstva
glede krpanja bančnih lukenj, takoj pridobi in javno objavi vse informacije v zvezi z metodologijo oziroma metodologijami izračuna bančnih lukenj in v primeru, da je resnično prišlo do prevelike dokapitalizacije slovenskega bančnega sistema, ta sredstva pridobi nazaj.
 
Zahtevajo tudi, da se takoj sproži zakonodajni postopek, s katerim bodo na prvo mesto pri poplačitev terjatev iz stečajne mase postavili delavce in ne banke.
 
"Dokler se te zahteve ne bodo uresničile, ne vidimo nobenega smisla v kakršnih koli nadaljnjih
varčevalnih ukrepih ali morebitnih pogajanjih o njih," pravijo v dveh najvešjih sindikalnih združenjih.

 

Komentarjev 3
  • Vseslovensko Združenje Malih D 09:45 12.februar 2015.

    DRŽAVNI ZBOR RS – za petek sklicana IZREDNA SEJA Komisije za nadzor javnih financ naposled znanilec ureditve slovenskih financ in bančništva?! »DELOVANJE BANKE SLOVENIJE v povezavi z dokapitalizacijo bank, izbrisom delnic in podrejenih obveznic« edina točka dnevnega reda<br ...prikaži večr />www.vzmd.si/novice/207442 VIDEO REPORTAŽA z današnje obravnave tožbe VZMD zoper NLB zaradi izbrisawww.youtube.com/watch?v=EW-S797Qgw8

  • trojka 15:08 11.februar 2015.

    Zaradi bank smo tu kjer smo-v dreku! Vsi jih dokapitaliziramo, on pa brez vsake odgovornosti delajo po svoje. Seveda, njihove pokvarjene poteze itak folk plača!

  • Pepe007 14:07 11.februar 2015.

    Pravi se oglašajo. Koliko pa tvegajo sindikalisti? Ali so njihove plače hudo odvisne od plač ovčk, ki plačujejo članarino?