Slovenija
9276 ogledov

"Ne bomo se mogli izogniti podražitvam"

dom upokojencev Anže Petkovšek
Brez dodatnih sredstev se ne bodo mogli izogniti povišanju cen oskrbnin.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije se je pridružilo pozivu Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije odgovornim, da za napovedana povišanja plač zagotovijo potrebna dodatna sredstva. Poudarjajo, da se domovi za starejše brez dodatnih sredstev ne bodo mogli izogniti povišanju cen oskrbnin, "sploh ob upoštevanju tega, da vlada še ni pokrila niti dvigov plač, ki so bili s sindikati dogovorjeni lansko leto". 

"Dejstvo je, si zaposleni v domovih za starejše zaslužijo boljše plačilo, saj opravljajo zahtevno in odgovorno delo, vendar nasprotujemo temu, da bi vlada breme višjih plač prevalila na starejše in njihove svojce – in to že drugo leto zapored. Povsem jasno je, da se brez zagotovitve dodatnih sredstev domovi ne bodo mogli izogniti podražitvam oskrbnin, saj se ob višjih stroških za plače soočajo tudi z rastjo cen energije in hrane," je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

"Hkrati smo presenečeni, da se je po neuradnih informacijah v pogajanjih med vlado in sindikati skoraj povsem spregledalo najslabše plačane delavce v domovih za starejše, kot so kuharji, ki bodo deležni le malenkostnih povečanj. Gre za kadre, ki odhajajo iz domov za starejše, saj jim lahko v gospodarstvu ponudijo občutno boljše plačilo. Kadrovske težave pri teh poklicih so zato v nekaterih domovih že komaj obvladljive, saj mnogokrat na razpisana delovna mesta praktično ni več prijavljenih kandidatov."

Zaradi lanskega dviga plač, ki je v domovih za starejše povečal maso plač zdravstvenega kadra za 8 do 10 odstotkov, vlada pa kljub večkratnim pozivom ni uskladila cen zdravstvenih storitev s povečanimi stroški dela, je približno 50 domov že vložilo tožbe proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ministrstvo: Denar za plače bo

Sredstva za napovedana zvišanja plač v javnem sektorju bodo zagotovljena v okviru obstoječih sistemov financiranja za povečane stroške dela, so sporočili z ministrstva za zdravje, poroča Slovenska tiskovna agencija. Ob tem so poudarili, da pogajanja s sindikati javnega sektorja niso v celoti zaključena, zato tudi niso znane vse finančne posledice dogovora vlade in stavkovnih odborov.

Na ministrstvu so spomnili, da vlada namreč še ni parafirala stavkovnega sporazuma s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Sta pa to storila že šolski in dva zdravstvena sindikata, ki so prejšnji teden z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • praufo 16:35 26.november 2018.

    v tej državi vsa privat sredstva nekam poniknejo v javni žakelj, ki ima ogromno luknjo in karkoli plačaš kot zavarovanje za zdravstvo, starost, ali onemoglost, nič in ničesar več ni oz. je toliko da samo ne škripneš, ali pa še bolje da

Sorodne novice