Slovenija
15266 ogledov

Ne boste verjeli! V Stožicah se je končno začelo premikati

Stožice
1/14
Anže Petkovšek
Sprehodili smo se čez gradbišče, kjer bi že štirinajst let moralo stati nakupovalno središče.

Drugi konec tedna v decembru je ob Vojkovi cesti zazevala velika praznina. Nepridipravi so ukradli več kosov pločevinaste gradbene ograje na objektu ŠRC Stožice v dolžini več kot 150 metrov, ki je bila postavljena okoli gradbišča in zastirala pogled na propadajoči del tako pričakovanega trgovskega centra.

špica Ljubljana Popotnik To je Jankovič obljubil že leta 2006, pa obljuba še ni uresničena

Njegova žalostna podoba je tako popolnoma razkrita in meče slabo luč na celotni projekt Stožice, za katerega se je pred leti govorilo kot o zgodbi o uspehu. Propadajoče nepremičnine, ki so v zasebni lasti, že leta kazijo območje. Tragikomične prigode o poslih, povezanih s centrom Stožice, pa so v več postopkih končale tudi na sodišču. 

Če so se vrata dvorane in stadiona 10. in 11. avgusta 2010 za javnost uspešno odprle, epiloga projekt, ki velja za enega izmed najpomembnejših predvolilnih obljub Zorana Jankovića v času njegove prve kandidature za župana Ljubljane leta 2006, še ni izpolnil. Vstop v omenjen del po štirinajstih letih še vedno ni priporočen, zaradi pomanjkanja zaščite in gradbenega materiala pa tudi nevaren. 

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
O tem smo se na terenu prepričali tudi mi. Varno smo zaobšli opozorila ter se sprehodili skozi zapuščen del, ki na trenutke spominja na prizore iz videoigric. Na eni točki je celo zmanjkalo stopnic in bi se lahko poškodovali.

Nedokončani trgovski del predstavlja nasedli zasebni del projekta gradnje centra, katerega osrednja dela sta največja dvorana in stadion v državi, ki sta v lasti občine.

Tam, kjer naj bi na 200.000 kvadratnih metrov velikem območju stalo od 200 do 250 trgovin, parkirni prostori in servisni objekti, danes sameva propadajoče betonsko mesto duhov. Namesto trgovin v etažah pod Športnim parkom Stožice najdemo le mah, plevel, neuporabne materiale, ogromno smeti, ledene sveče in veliko luž, ki nastanejo ob vsakokratnem deževju.

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ulični umetniki" so dodobra porisali tudi tamkajšnje stene, ki vsaj nekoliko poživijo betonsko puščavo. O njihovem početju poleg številnih zabavnih grafitov pričajo uporabljene embalaže sprejev, ki ležijo po tleh.

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nepridipravi so se tam očitno igrali tudi s petardami in kurjenjem plastike, saj je dobršen del stropov popolnoma črnih. 

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Bo Ljubljana nakupovalni center sploh dočakala?

O najbolj razvpitem projektu ljubljanskega župana Zorana Jankovića je bilo prelitega že veliko črnila. Njegova zgodovina sega v leto 2009, letošnje leto pa bi utegnilo biti odločilno za to, da se izgradnja nedokončanega dela premakne iz mrtve točke.

V začetku letošnjega leta je Družba Rastoder v lasti poslovneža Izeta Rastoderja, ki je nedokončani trgovski del Stožic kupila leta 2017, tega prodala družbi MG Mind iz Bosne in Hercegovine, natančneje Republike Srbske. Ta je v Sloveniji med drugim lastnica gradbenega podjetja KPL, ki večino poslov ustvari z Mestno občino Ljubljana.

MOL si želi, da bi objekt čim prej počistili. Ko se bodo dogovorili glede ureditve ceste za dostop, ki sestavlja del osnovne pogodbe, jo bo občina po županovih besedah sofinancirala. Do konca naj bi zgradili tudi parkirišča, ki so v lasti občine. Naloga novega lastnika bo tudi, da dokonča streho, na južnem delu stadiona pa je načrtovano še dodatno pomožno igrišče za nogometni klub Olimpija.

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janković je o načrtih novega lastnika dejal, da ne more delati ničesar drugega kot to, kar predvideva gradbeno dovoljenje, tj., trgovski center. V nasprotnem primeru bi potreboval soglasje občine. Se torej Ljubljani kmalu nasmiha še eno nakupovalno središče in s tem epilog projekta Stožice? Vse kaže, da res.

V petek, 12. januarja 2024, so prvič zabrneli stroji, s katerimi upravlja družba KPL. Lotili so se čiščenja okolice, ki se je več kot desetletje ni nihče dotaknil. Nekatera drevesa so zrasla že nekaj metrov visoko, prav tako je bilo prisotno veliko plevela in smeti, ki so jih delavci KPL s pomočjo bagrov na petkov dopoldan zavzeto pospravljali.

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Že po nekaj urah je bila podoba okolice povsem drugačna, okoli nje pa je zavel vonj po preriti zemlji in spremembah. Za pešce so zaprli del poti na pločniku ob Vojkovi cesti in jih z znaki preusmerili na drugo stran. Ob našem odhodu je tovornjak pripeljal tudi prenosno mobilno hišico za vodjo gradbišča, iz česar lahko sklepamo, da bodo tam ostali še nekaj časa.

Stožice | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Glede trenutnih načrtih in roka izvedbe gradnje omenjenega dela Stožic smo se obrnili tako na družbo KPL kot tudi Mestno občino Ljubljana. Slednji so nam dejali, da novih informacij nimajo, saj je zadeva še zelo sveža. Odgovore KPL objavimo, ko jih prejmemo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • lojs 09:51 13.januar 2024.

    tale zokan vam bo uničil tole lublano ... smola za tiste, ki ga tako ljubiti in častite

  • Naklonsky 08:02 13.januar 2024.

    Torej bodo le pripeljali drekovod do nove čistilne naprave v Stožicah!

  • albert 21:50 12.januar 2024.

    Tam ne bo trgovin ampak sedež vlade in parlamenta SAO KRAJNE.